Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vier jaar cel voor hacker die tonnen buitmaakte met vervalste facturen

  Vier jaar cel voor hacker die tonnen buitmaakte met vervalste facturen

  Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens groootschalige oplichting met vervalste facturen. Van deze straf is één jaar voorwaardelijk. Ook moet de hacker, die de facturen wist te vervalsen na in te breken in een e-mailserver van de Belgische provider Telenet, de gedupeerden ruim 620.000 euro terugbetalen.

  De man verschafte zichzelf toegang tot de gegevens van een Belgisch bedrijf dat op het punt stond vliegtuigonderdelen te verkopen aan een onderneming uit Jordanië. Hij wist zich voor te doen als directeur en stuurde de Jordanese onderneming vier facturen met daarop zijn eigen bankrekeningnummer. Het bedrijf uit Jordanië betaalde in totaal iets meer dan 560.000 euro.

  Geld werd weggesluisd naar vrienden en familie

  Vrienden en familie fungeerden als katvanger: een aantal betrokkenen kreeg 10.000 euro gestort, mochten daarvan 1.000 euro zelf houden en moesten de rest pinnen en contant overhandigen aan de dader.

  Wat is een katvanger? Lees meer via onderstaande button.

  Katvangers en bankrekeningfraude, waar moet ik op letten?

  Toen de man tegen de lamp was gelopen, probeerde hij er onderuit te komen door zich voor te doen als een ander. Vanaf het mailadres van de Belgische directeur mailde hij het Openbaar Ministerie met de mededeling dat al het geld was teruggegeven en dat dat voor het bedrijf voldoende reden was om de aanklacht in te trekken.

  De verdachte waste zijn handen echter in onschuld en probeerde de schuld af te schuiven op twee Russische hackers. De rechtbank vond dit echter zeer onaannemelijk en ging niet in deze redenatie mee. Over eventuele straffen voor medeplichtigen die hebben opgetreden als katvanger is niks bekend gemaakt.

  Bron: ANP

 • Ook interessant