Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vier jaar cel voor man (48) uit Lierop wegens grootschalige mestfraude

  Vier jaar cel voor man (48) uit Lierop wegens grootschalige mestfraude

  De rechtbank in Den Bosch heeft een 48-jarige man uit Lierop veroordeeld tot vier jaar cel (waarvan één jaar voorwaardelijk) wegens grootschalige mestfraude. Wegens gebrek aan bewijs gaan zeven medeverdachten vrijuit, waaronder een aantal familieleden van de man.

  De man regelde dat boeren via zijn bedrijven hun mestoverschot konden afvoeren. Door geknoei met apparatuur in zijn vrachtwagens kon hij ongebruikelijk lage tarieven in rekening brengen. Er werden valse laad- en losmeldingen gedaan en verplichte volgsystemen werden uitgeschakeld of gemanipuleerd. De man vervalste bovendien zijn administratie, zodat het leek alsof er mesttransporten waren gereden die in werkelijkheid helemaal niet bestonden.

  Winst gaat boven milieu

  De rechtbank oordeelt dat de man oneerlijke concurrentie in de hand werkte en door zijn handelswijze varkenshouders en mestvervoerders in een kwaad daglicht stelde. Daarnaast was de rechtbank van mening dat de man zich uit winstbejag niets van het milieu aantrok. Maar omdat de zaak lang heeft gesleept, is één van de vier jaren celstraf omgezet in een voorwaardelijke straf.

  Bron: ANP

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant