Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mogelijk cel voor gewiekste hacker die tonnen buitmaakte

  Mogelijk cel voor gewiekste hacker die tonnen buitmaakte

  Tegen een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het oplichten van twee bedrijven. Door e-mailaccounts te hacken, maakte hij tonnen buit bij een internationale deal in 2015.

  De verdachte hackte de mailaccounts van een bedrijf in België. Dat stond op het punt vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië. In de mails veranderde de man - die oorspronkelijk afkomstig is uit Brabant - het rekeningnummer waarop de Jordaniërs geld moesten overmaken. De fraude kwam aan het licht toen bleek dat het Belgische bedrijf helemaal geen geld had ontvangen.

  Onderzoek leidde al gauw naar de verdachte. Die maakte kort na de transactie geldbedragen over naar bekenden, die op hun beurt geld opnamen en contant aan de verdachte teruggaven.

  Russische criminelen

  De verdachte werd vorig jaar aangehouden, nadat hij al een tijd op een opsporingslijst had gestaan. De verdachte zegt dat hij onder druk is gezet door Russische criminelen, maar volgens het Openbaar Ministerie zijn daar geen aanwijzingen voor.

  Het OM wil onder meer dat hij de schade aan de bedrijven terugbetaalt. Met de deal was een bedrag van ruim half miljoen euro gemoeid. De uitspraak is dinsdag 30 juli.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant