Om het risico te verkleinen dat ouderen slachtoffer worden van verschillende vormen van oplichting, organiseert seniorenorganisatie ANBO de Veiligheids10daagse.
De ruim 1000 senioren die zich opgegeven hebben, leren meer over mentale weerbaarheid, voorbereiding op babbeltrucs, phishing en andere vormen van online oplichting, veiliger internetbankieren en het beveiligen van apparaten. Ze krijgen ook informatie over hoe je je huis beter kunt beveiligen.
Ferd Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid: 'Als overheid doen we er alles aan om criminaliteit aan te pakken. Op bewezen én innovatieve wijze. Want criminelen proberen voortdurend nieuwe manieren te vinden om mensen geld afhandig te maken. Zo zien mails waarbij je op foute links moet klikken of gevraagd wordt geld over te maken, er steeds echter uit. Gelukkig is het aantal woninginbraken in vergelijking met een aantal jaar geleden afgenomen. Maar als het mensen zélf overkomt, heeft dit enorm veel impact. Daarom gaan we voor weerbaarheid: een goede voorbereidin bewustzijn en liefst ook wat assertiviteit moeten helpen om de kans dat iemand slachtoffer wordt te verkleinen.'
Henk Krol, partijleider van 50PLUS opent de Veiligheids10daagse. 'Ouderen zijn kwetsbaarder als het om veiligheid gaat. Steeds meer ouderen durven 's avonds niet meer de straat op omdat ze zich niet meer veilig voelen. Geweld op straat, maar ook vaak thuis, wordt zichtbaarder en dat beïnvloedt het veiligheidsgevoel. Dit soort geweld past op geen enkele manier in de beschaafde samenleving die wij met elkaar voorstaan. Goed dat we tijdens de Veiligheids10daagse hier veel aandacht aan besteden', aldus Krol.
Opgelicht?! over oplichting onder ouderen
Opgelicht?! heeft al vaker aandacht besteed over oplichting onder ouderen. Lees hier de meest voorkomende trucs die oplichters bij ouderen gebruiken.
Lees ook: Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?
Lees ook: Phishing: wat moet ik weten?