Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

    Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

    Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een woning binnen weten te komen. Dit artikel laat de werkwijze van de daders zien en geeft tips om oplichting aan de deur te voorkomen.

    Hoe gaan oplichters te werk?

    Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnengaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders zelfs de pinpas te vinden. Regelmatig wordt in de nabijheid van de bankpas ook de pincode bewaard. Met de bankpas en pincode nemen de daders vervolgens een geldbedrag op.

    Vooral oudere mensen worden slachtoffer van dit soort babbeltucs. Bespreek daarom de tips in dit artikel vooral ook met oudere familieleden en kennissen.

    Veel gebruikte smoesjes om binnen te komen

    • Ik kom naast je wonen. Ik wil graag de indeling van de woning bekijken.
    • Ik heb dorst. Zou ik een glaasje water mogen?
    • Ik ben van de thuiszorg en kom je bezoeken. Mag ik even binnenkomen?
    • Wij zijn van de brandpreventie en komen kijken of er een brandmelder moet worden geïnstalleerd.
    • Er is bij jou een lekkage in de gootsteen.
    • Heb je een pen en papier om een briefje te schrijven voor de buren die niet thuis zijn?
    • Zal ik de boodschappentas voor je dragen en zal ik de deur voor je openmaken?
    • Ik kom collecteren voor een stichting.

    Vraag legitimatiebewijs

    Het is dus belangrijk goed op te letten als je wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer de gegevens. Dieven komen in alle vormen en gedaantes en dragen soms keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen. Laat de onbekenden tijdens de controle buiten staan en doe de voordeur dicht als je even naar binnen loopt om iets te halen. Bel altijd de politie bij onraad, ook als je niemand hebt binnengelaten.

    Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

    • Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat.
    • Doe 's avonds laat en 's nachts niet open als je niemand meer verwacht en je niet weet wie er voor je deur staat.
    • Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer je toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
    • Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Vertel direct dat je met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl je belt.
    • Wil je iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl je haalt wat je wil geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).
    • Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, politie een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk het goed en bel bij twijfel de desbetreffende instantie.
    • Laat een collectant niet 'onbewaakt' achter. Doe de deur even dicht terwijl je je portemonnee gaat halen. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
    • Geef nooit je pinpas of pincode af, ook niet aan je bank.

    Maatregelen die je kunt treffen:

    • Houd het saldo op je 'lopende' rekening beperkt. Je kunt beter regelmatig geld overboeken naar je spaarrekening.
    • Verlaag het limiet van je maximale dagopname.
    • Zorg ervoor dat je niet rood kunt staan.

    Pincode

    Geef nooit je pincode af. Ook niet als iemand van de 'bank' of de 'politie' belt of voor je deur staat. Geen enkele officiële instantie zal je ooit om je pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor jou. Vaak belt men na een bezoek om de pincode te vragen en refereert de beller naar het eerder gedane bezoek. Zo kan de oplichter de gestolen pas gebruiken.

    Doe aangifte

    Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Ben jij slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men jouw pinpas weggenomen? Blokkeer de pas direct. Het is van belang dat je zo snel mogelijk aangifte doet. Je helpt daar ook anderen mee. Probeer op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij je aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie via telefoonnummer 112. Bij twijfel kun je altijd bellen met het bureau in je woonplaats.

    Dit artikel is op 10 oktober 2016 gepubliceerd en is op 17 september 2019 door de redactie geactualiseerd.

  • Ook interessant