Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Boodschappenhulp' maakt de pinpas buit na corona-babbeltruc

  'Boodschappenhulp' maakt de pinpas buit na corona-babbeltruc

  Oplichters maken misbruik van het coronavirus door ouderen aan te bieden om boodschappen voor ze te doen. De pincode en pinpas worden ontfutseld en de rekening wordt leeggetrokken. Meerdere ouderen zijn al slachtoffer geworden.

  De eerste meldingen komen uit Tilburg-West, maar het is vermoedelijk slechts een kwestie van tijd voordat oplichters het ook in andere plaatsen proberen. Het AD sprak sociaal werker Ralf Embrechts, die bekend is met de achterstandswijk en daar veel werk verricht.

  Embrechts: 'Een vuile babbeltruc, waartegen niet genoeg gewaarschuwd kan worden. Dit is vandaag aan de orde gekomen in een wijkoverleg met vertegenwoordigers van de politie en de gemeente.'

  Veel oudere en kwetsbare bewoners

  De corona-crisis heeft ingrijpende gevolgen, ook in de wijk Tilburg-West. Embrechts is als directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij (MOM) momenteel druk in de weer om met andere betrokken partijen te kijken hoe ze deze crisis het hoofd kunnen bieden. De wijk telt namelijk veel oudere en kwetsbare bewoners. 

  'Met goede zorg, oog voor elkaar en discipline kunnen we veel bereiken. Gelukkig is er grote bereidheid om elkaar te helpen. De meeste mensen deugen, maar enkelingen dus helemaal niet', aldus Embrechts.

  Ook de politie waarschuwt voor deze - én vergelijkbare - babbeltruc(s):

  Hulp en alternatieve opties

  Het advies luidt om altijd om legitimatie te vragen, om nooit je pinpas en pincode af te staan en om altijd pas te betalen na ontvangst van de goederen. De truc lijkt een beetje op een truc waarbij oplichting met voedselpakketten een rol speelt: daar hebben we gisteren voor gewaarschuwd. Waarschijnlijk zullen dergelijke varianten van oplichting de komende tijd sterk toenemen.

  In Tilburg-West wordt deze oplichting onder andere met behulp van woningcorporaties zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht. Ook worden bewoners gewezen op de mogelijkheid om boodschappen thuis te laten bezorgen door de supermarkt, aangezien veel van deze diensten gewoon actief blijven. Ook zijn er legitieme welzijnsorganisaties in de wijk waar mensen aan kunnen kloppen voor boodschappenhulp.

  Bron: AD.nl

  Bijschrift foto: Een willekeurig gekozen straat in Tilburg-West (bron: Google Maps)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant