Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tygo Gernandt en Clouseau slachtoffer van oplichters op sociale media

  Tygo Gernandt en Clouseau slachtoffer van oplichters op sociale media

  Oplichting uit naam van bekende artiesten of acteurs, de Nederlandse acteur Tygo Gernandt en de Vlaamse band Clouseau hebben er deze week mee te maken. Via sociale media maken oplichters gebruik van andermans bekendheid in de hoop er zelf beter van te worden.

  Tygo Gernandt waarschuwde op Instagram dat iemand zich als hem voordeed om geld te geven aan een goed doel. Fans werden benaderd met het verzoek om een donatie te doen. In een filmpje dat Tygo heeft opgenomen voor Shownieuws geeft hij aan dat het ging om geld voor ernstig zieke kinderen: er werd dus aardig op de emotie gespeeld.

  Tygo geeft aan dat mensen het nepaccount op Instagram kunnen herkennen door het afwezige blauwe vinkje. Zijn échte profiel is namelijk wel geverifieerd, wat inhoudt dat hij een minimumaantal volgers heeft en dat het echt hemzelf betreft die achter dat account zit.

  Zijn profielfoto is door het nepaccount gekopieerd en er worden nauwelijks waarneembare wijzigingen in de profielnaam aangebracht, waardoor je al snel het idee hebt dat je met Tygo te maken hebt. De acteur roept zijn volgers op om niet op dergelijke verzoeken in te gaan, al helemaal niet als er in het Engels tegen je gesproken wordt.

  Clouseau

  Ook Koen en Kris Wauters van de Vlaamse band Clouseau waarschuwen voor oplichting uit hun naam, maar dan op Facebook. Er zou een nep-evenement circuleren: 'Opgelet! Er circuleert een fake live event van Clouseau op Facebook. Het event zou doorgaan op 21 augustus 2020 in Ethias Theater', zo meldt de band op Facebook.

  Fans krijgen het advies om uitnodigingen voor het evenement niet te accepteren en om de organisator niet te volgen. Het zou om dit evenement en/of om dit evenement gaan. De organisator van het eerste evenement is de pagina 'Nieuwe datum Clouseau Ethias Theater Live', en dat is als naam voor een Facebookpagina natuurlijk een enigszins opmerkelijke keuze. De pagina heeft 55 likes en er is verder geen noemenswaardige activiteit op de pagina te bespeuren.

  Organisator van de tweede pagina is de Facebookpagina 'Greenhouse Talent 2020', maar ook dat is zo te zien geen officiële pagina waar nauwelijks noemenswaardige activiteiten plaatsvinden. Clouseau zegt dan ook het volgende: 'Alle activiteiten van Clouseau worden steeds aangekondigd door Greenhouse Talent BE / Greenhouse Talent NL en tickets zijn enkel te bestellen via hun website of die van officiële ticketpartners'.

  Hoe de oplichting in dit geval precies in zijn werk gaat, weten we niet zeker: op beide valse evenementpagina's staat momenteel nog niets dat erop wijst dat er betaald moet worden. Het meest voor de hand liggende scenario is dat de organisator geïnteresseerden benadert en je met een beetje pech betaalt voor tickets voor een evenement dat niet plaats gaat vinden. Altijd even opletten met welke partij je te maken hebt dus!

  Bron: Shownieuws / Facebook

 • Ook interessant