Veel politieagenten zijn zichtbaar op sociale media zoals Instagram en Twitter om de zichtbaarheid te vergroten en op een laagdrempelige wijze met burgers in contact te kunnen treden. Toch is dat niet zonder risico: de politie constateert een opmars van nepaccounts van mensen die zich voordoen als politieagenten. En daar zitten best wat risico's aan vast, zo blijkt.
Zowel RTL Nieuws als het Eindhovens Dagblad spraken met politieagent Frans Luijten, werkzaam in het district Helmond en zelf actief op Instagram onder de gebruikersnaam politie_frans. Luijten is niet toevallig gekozen: hij werd zelf namelijk slachtoffer van kwaadwillenden die onder zijn naam een nepaccount hebben gemaakt op het populaire platform.
Luijten stelt dat hij het kwalijk vindt dat er nepaccounts van de politie in omloop zijn, omdat dit niet alleen tot imagoschade kan leiden, maar ook omdat kwaadwillenden in theorie gevoelige informatie kunnen bemachtigen: 'Je wilt als politie betrouwbaar zijn. Mensen delen hun kwetsbaarheid via privéberichten en sturen soms persoonlijke informatie. Je wilt niet dat die informatie in verkeerde handen valt.'
Tips over wapens of kindermishandeling via Instagram
Deze angst is niet ongegrond: Luijten maakt in de dagelijkse praktijk zelf mee dat volgers bijvoorbeeld foto- of filmmateriaal doorsturen waar bepaalde zaken op staan die het daglicht niet kunnen verdragen. Denk dan aan informatie over wapenbezit, maar deze informatie heeft vaak een nog veel gevoeliger randje: 'Kinderen laten via privéberichten weten dat ze thuis geslagen of misbruikt worden, of mensen laten ons weten dat ze in de problemen zitten.'
Niet alleen kan de politie deze mensen niet helpen als deze informatie bij nepagenten terechtkomt, het kan ook leiden tot imagoschade en een verminderd vertrouwen in de politie. Zo is er bijvoorbeeld een geval bekend van een nepaccount van een zogenaamde politieagent waarmee vrouwelijke volgers ongepaste berichten kregen om met ze in contact te komen. Dat gebeurde laatst bijvoorbeeld in Oost-Brabant.
Hoe herken je een nepaccount?
De politie deelt een aantal tips waarmee je kunt inschatten of je met een echt account te maken hebt. Een belangrijk kenmerk is de profielfoto: bona fide accounts hebben doorgaans een herkenbare profielfoto van een agent in uniform, terwijl een nepaccount eerder gebruik maakt van het logo van de politie.
Ook stelt Frans Luijten: 'Agenten gebruiken vaak dezelfde lay-out, er staat dezelfde informatie in de bio.'
Waar je ook op kunt letten, is of het om een geverifieerd account gaat. Dat kun je zien aan het blauwe vinkje naast de gebruikersnaam. Deze methode is echter niet waterdicht: de ironie wil namelijk dat het account van Luijten op het moment van schrijven niet geverifieerd is, terwijl het toch echt om zijn eigen account gaat.
Een laatste tip is om goed te kijken naar het aantal volgers en het aantal berichten. Bestaat een account pas net? Is er nauwelijks sprake van volgers of interactie? En zijn er amper berichten geplaatst? Dan kan dat een signaal zijn dat het één en ander niet in de haak is. Weet je het niet helemaal zeker? Dan is het niet onverstandig om in beginsel geen persoonlijke of gevoelige informatie uit te wisselen.
Bron: RTL Nieuws / Eindhovens Dagblad