Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • TROS Opgelicht?! wint rechtszaak

  TROS Opgelicht?! wint rechtszaak

  TROS Opgelicht?! heeft vandaag voor de rechtbank in Lelystad een kort geding gewonnen tegen een vrouw uit Streefkerk.

  De vrouw wilde voorkomen dat het programma voor de 3e keer in 5 jaar waarschuwt voor haar praktijken. TROS Opgelicht?! besteedt in haar uitzending van vanavond aandacht aan de de vrouw omdat ze, ondanks eerdere beloftes in de uitzending, gewoon doorgaat met een scala van activiteiten waardoor juist anderen zwaar in de problemen komen.

  Al voor 2009 komen er op de redactie van opgelicht klachten binnen over vermeende oplichting, het niet betalen van rekeningen, bestelen van familie en het doen van bestellingen op naam van een ander. Reden genoeg om in 2009 al een keer te waarschuwen in een televisie-uitzending.

  In 2011 is het weer raak als de vrouw auto's besteld en niet betaalt, er spullen verdwijnen die niet van haar zijn en ze een greep doet in de kassa van haar toenmalige werkgever.

  Nu, in 2013, blijkt dat ze haar werkterrein heeft verlegd naar de zwakkeren in de samenleving. In een instituut voor geestelijke gezondheidszorg leert de vrouw een aantal mensen kennen met psychische problemen en een aantal drugsverslaafden. Ook deze mensen weet ze te bewerken en geld afhandig te maken. Ze gaat hierbij zelfs zo ver dat een van haar slachtoffers zelfmoord overweegt.

  Voor de rechtbank bleek vandaag echter dat Opgelicht?! vanavond toch gewoon mag uitzenden. Het dossier van de redactie is zo sterk dat de rechter het maatschappelijk belang van een waarschuwing groter acht dan het persoonlijk belang van de vrouw om niet in beeld te willen komen. Voor de rechtbank gaf ze zelf veel van haar praktijken toe.

 • Ook interessant