Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Milde straf voor verkoopster vals geld

    Milde straf voor verkoopster vals geld

    De Amsterdamse rechtbank veroordeelde vandaag een 29-jarige vrouw omdat zij in november vorig jaar vals geld verkocht aan een medewerker van Opgelicht?!. De moeder van drie jonge kinderen kreeg een taakstraf van 100 uur. Met de pseudokoop toonde het televisieprogramma aan hoe makkelijk het is om via de app Telegram aan vals geld te komen.

    De Amsterdamse politierechter achtte het niet bewezen dat de verdachte wist dat er nepgeld in de enveloppe zat. Opgelicht?! kocht via Telegram 30 nep-briefjes van 50 euro (1.500 nep-euro) voor 200 echte euro's. De vrouw zegt slechts een koerier te zijn geweest voor 'iemand op een fiets' die haar 50 euro gaf als zij de enveloppe met vals geld zou overhandigen.

    Dat zij degene was die achter het Telegram-account zat, was volgens de rechtbank onbewezen. De verdachte is daar wel over ondervraagd, maar zij heeft ontkend hierbij betrokken te zijn geweest. Wel heeft de politie de telefoon van de verdachte in beslag genomen om te onderzoeken of Telegram op de telefoon stond, maar onderzoek van het Team Digitale Opsporing wees uit dat 'met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' bleek dat de app Telegram nooit op de telefoon heeft gestaan. 

    Nauwelijks onderzoek

    Uit het flinterdunne strafdossier blijkt dat de Amsterdamse politie nooit echt onderzoek heeft gedaan naar de valsemuntersbende. Zo zijn nooit vingerafdrukken van het nepgeld gehaald, is de herkomst van de valse vijftigjes nooit achterhaald en zijn de telefoongegevens van de verdachte nooit onderzocht. Ook is er geen huiszoeking gedaan om te kijken of daar nog meer nep-briefjes van 50 euro lagen.

    Tijdens het politieverhoor heeft de vrouw toegegeven dat ze het al eens eerder gedaan heeft, om zo gemakkelijk geld te verdienen. Na de uitzending van Opgelicht?! meldde zich een kroegbaas die de verdachte herkende. Zij had in zijn café willen betalen met vals geld maar werd ontmaskerd en aan de politie overgedragen. De politierechter wist daar niks vanaf, omdat het niet in het dossier stond, terwijl de politie wel op de hoogte was.

    Straf valt fors lager uit

    De alleenstaande bijstandsmoeder heeft het niet breed, bepleitte haar advocaat. De Officier van Justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en 120 uur taakstraf. Omdat de vrouw mogelijk niet wist dat ze vals geld overhandigde, viel de straf dus fors lager uit.

  • Ook interessant