Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Tot tweeënhalf jaar cel geëist wegens het oplichten van de Belastingdienst

    Tot tweeënhalf jaar cel geëist wegens het oplichten van de Belastingdienst

    In de rechtbank in Zwolle heeft het Openbaar Ministerie gisteren celstraffen tot 30 maanden geëist tegen twee mannen die de Belastingdienst hebben opgelicht. Het duo wilde met zo'n 750.000 euro aan de haal, waarvan de fiscus bijna 400.000 euro daadwerkelijk op de rekeningen van de verdachten heeft gestort.

    Ook wordt het tweetal valsheid in geschrifte verweten. Na een melding van de Triodos Bank heeft de FIOD onderzoek gedaan naar de feiten. Uit dat onderzoek is afdoende gebleken dat beide mannen documenten hebben vervalst waarmee ze de Belastingdienst namens een aantal grote bedrijven benaderden met verzoeken om rekeningnummers te wijzigen.

    De belastingteruggave zou op die manier niet op de rekeningnummers van de bedrijven, maar rechtstreeks naar de verdachten gaan. De verdachten hadden namelijk de beschikking tot de opgegeven bankrekeningen. 

    'Geld werd grotendeels overgemaakt naar bankrekeningen in Turkije'

    De Belastingdienst keerde zo'n 750.000 euro uit, maar een bedrag van 350.000 euro werd door de Triodos Bank tegengehouden omdat de bank argwaan kreeg. Het resterende bedrag van 400.000 euro is daadwerkelijk uitgekeerd, en dat geld werd vervolgens weggesluisd naar Turkse bankrekeningen. De verdachten hebben daarbij hulp gehad van anderen, aldus de officier van justitie: 'Hierbij hebben verdachten ook nog gebruik gemaakt van verschillende bedrijven en familieleden, die zij hiermee ook bij de strafbare feiten hebben betrokken'.

    Misbruik maken van vertrouwen voor financieel gewin

    'Door valse formulieren voor het wijzigen van rekeningnummers in te dienen hebben verdachten de Belastingdienst en daarmee ook de maatschappij vele tonnen afhandig gemaakt. Verdachten hebben onder de streep bijna 4 ton van de belastingbetaler gestolen', vervolgde de officier van justitie.

    Het wordt de verdachten daarbij aangerekend dat ze misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van de Belastingdienst:' Om ondernemers tegemoet te komen, worden procedures zoveel mogelijk bedrijfsvriendelijk ingericht en worden terugbetalingen van onder meer de omzetbelasting snel verricht. Verdachten hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen'. 

    Eén verdachte aangehouden, maar de ander ging gewoon door

    De mannen wordt verweten puur uit het oogpunt van financieel gewin te hebben gehandeld. Toen één verdachte eenmaal was aangehouden, ging de ander bovendien gewoon door. Daarnaast meent het OM dat er druk is uitgeoefend op één van de getuigen. Ook probeerden de verdachten de schuld in de schoenen van een ander te schuiven.

    Voorwaardelijke celstraf is niet aan de orde

    Eén van de verdachten, een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, is zowel in Nederland als in België al eerder voor fraude veroordeeld. Dat hij is doorgegaan met oplichten toen zijn metgezel gearresteerd was, wordt hem bovendien zwaar aangerekend. Tegen deze verdachte is 30 maanden cel geëist.

    De tweede verdachte is een man van 48 jaar, eveneens zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tegen hem een celstraf van 22 maanden geëist. Vanwege het vluchtgevaar heeft deze verdachte al geruime tijd in hechtenis gezeten, maar na het opheffen van de voorwaarden die deze verdachte opdroegen om in Nederland te blijven, vloog hij vrijwel direct naar Turkije.

    'Ik kan mij, gelet ook op de nadien van verdachte ontvangen berichten, niet aan de indruk onttrekken dat dit is gedaan om uit handen van justitie te blijven. Mede gelet hierop acht ik een voorwaardelijke gevangenisstraf niet aan de orde', aldus de officier van justitie.

    Schadevergoeding

    De Belastingdienst vordert een bedrag van € 397.553,- van de verdachten. De rechtbank is door het Openbaar Ministerie verzocht om beide verdachten hoofdelijk een schadevergoedingsmaatregel op te leggen voor de totale omvang van de geleden schade. Als de verdachten niet betalen, zouden ze een jaar aanvullende gevangenisstraf moeten krijgen, aldus het OM.

    Bron: OM.nl

  • Ook interessant