Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Maanden cel geëist tegen oplichters van ZonFly

  Maanden cel geëist tegen oplichters van ZonFly

  Behzat U. en Wilfred L., de twee mannen die honderden mensen voor ruim 230.000 euro hebben opgelicht met de verkoop van vliegtickets, stonden dinsdag 5 november terecht in de rechtbank Midden-Nederland. Tegen de verdachten is vier tot zeven maanden cel geëist en terugbetaling van de schade.

  In de periode van oktober 2014 tot augustus 2015 lichtte de 50-jarige Behzat U. uit Zaandam samen met de 47-jarige Wilfred L. uit Hilversum honderden vakantiegangers op met de verkoop van vliegtickets naar Turkije via hun website ZonFly.nl. Zowel de website als de tickets zagen er betrouwbaar uit.

  Maar schijn bedriegt, ontdekten reizigers tot hun grote spijt: meerdere malen bleek het het boekingsnummer niet te kloppen, de tickets waren voorzien van een niet bestaand vluchtnummer of de reizigers bleken niet op de passagierslijst van de vliegmaatschappij te staan. Enkelen kwamen daar pas op Schiphol achter.

  Listige kunstgreep

  Hoe is deze oplichting tot stand gekomen? Begin 2015 werd L. zaakvoerder van het Belgische bedrijf EMTEC, dat gespecialiseerd is in het aanleggen van elektrische installaties. Dat deed L. op advies van U. Ondanks de verschillende bedrijfstakken van EMTEC en ZonFly zou dat beter zijn voor de overname van ZonFly. In februari van dat jaar neemt L. het bedrijf ZonFly over van Behzat U.

  Wilfred L. verklaart in de rechtszaal dat hij geen verstand heeft van de reisbranche, maar dat hij de overname beschouwde als een goede manier om snel geld te verdienen. Behalve de overname heeft L. nooit iets gedaan voor het bedrijf: volgens hem had U. al die tijd de touwtjes in handen. Dat blijkt ook onder meer uit betaalde facturen – met facturdata die na de overnamedatum liggen – die bij U. thuis zijn aangetroffen. Op deze manier maakte U. volgens justitie gebruik van een 'listige kunstgreep', want via deze schijnconstructie verkocht hij de handelsnaam ZonFly aan L., die niet meer dan een katvanger is. Echter ontkent U. tijdens de zitting elke betrokkenheid bij de oplichting.

  Celstraffen

  Tijdens de zitting verklaart U. dat hij het betreurt dat er zoveel gedupeerden zijn, mede door zijn jarenlange ervaring in de reisbranche. De officier van justitie gelooft daar echter niets van. De officier stelt dat ZonFly doelbewust is opgezet en vervolgens is overgegaan op de heer L. om zoveel mogelijk geld te verdienen aan het uitgeven van valse, onjuiste en ongeldige vliegtickets. Op die 'uitgekookte en schaamteloze wijze' heeft U. honderden mensen opgelicht voor zijn eigen financiële gewin.

  Gezien de lange periode waarin de verdachten zich aan deze oplichting schuldig hebben gemaakt en het grote aantal gedupeerden is justitie van oordeel dat een gevangenisstraf passend en geboden is. Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van zeven maanden tegen de hoofdverdachte U.

  Medeverdachte L. is 'slechts' medeplichtig, waardoor hij minder zwaar gestraft moet worden. Echter heeft L. heel bewust gehandeld, waardoor het voor U. een stuk makkelijker werd gemaakt om al die mensen op te lichten. Daarbij heeft L. tijdens de zitting verklaard dat hij vooraf wist dat er mensen benadeeld zouden worden én is L. al meerdere keren in aanraking geweest met politie en justitie voor onder meer oplichting, inbraak en diefstal. Justitie eist daarom vier maanden cel tegen L.

  De officier van justitie houdt bij het formuleren van de strafmaat wel rekening met beide verdachten vanwege de zeer lange termijn waarin de zaak wordt afgehandeld. Verder eist de officier dat het op criminele wijze verkregen geld moet worden terugbetaald. Voor U. gaat het om een bedrag van 127.850 euro; medeverdachte L. komt er met een bedrag van 86.900 euro iets genadiger vanaf.

  Gedupeerden aan het woord

  In 2015 kwamen de mannen mede door een uitzending van Opgelicht?! met het bedrijf ZonFly in opspraak. Dat resulteerde onder meer in 251 aangiftes bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Mensen die aangifte hebben gedaan tegen ZonFly kregen destijds per brief te horen gekregen dat zij zich konden voegen in de zaak. Dat betekent dat zij een schadeclaim konden indienen die tijdens de volgende zitting op 13 november wordt meegenomen. Op diezelfde dag horen de verdachten wanneer de uitspraak is in hun zaak.

 • Ook interessant