Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tot dertig maanden cel voor autokloners

  Dertien personen zijn maandag door de rechtbank Zwolle veroordeeld tot celstraffen tot 30 maanden in een omvangrijke 'autokloonzaak'. Twee van hen worden gezien als leden van een criminele bende.

  De mannen en vrouwen uit onder meer Rotterdam, Barendrecht, Oostvoorne en Capelle aan den IJssel stonden terecht voor het voorzien van de identiteit van bestaande auto's aan tientallen gestolen wagens. Kentekenplaten en -bewijzen werden van geregistreerde auto's gekopieerd. Tientallen benadeelden hebben zich in de loop der tijd bij de politie gemeld.

  Niet alleen de papieren werden vervalst, ook werden onderhoudsboekjes uit showrooms gehaald om de kilometerstand over te nemen. De wagens werden vervolgens via marktplaats.nl verkocht. De 41-jarige J.H. uit Oostvoorne en de 22-jarige H. van H. uit Capelle aan den IJssel worden door de rechtbank gezien als bendeleden. Dat geldt ook voor een derde verdachte, de 46-jarige R. van den H. uit Rotterdam, tegen wie de rechtbank nog uitspraak moet doen. Elf verdachten zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

  Een uitzending van Tros Opgelicht?! in mei 2009 speelde een belangrijke rol in de zaak. Daarin waren enkele verdachten aan het werk te zien. Diverse advocaten vinden dat de Tros en de politie op onjuiste manier hadden samengewerkt, maar de rechtbank verwierp dat verweer. De hoogste straf, dertig maanden, kreeg H. van H. opgelegd. Hij is veroordeeld voor deelname aan een criminele bende, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. J.H., steevast naast Van den H. genoemd als de leider van de bende, kreeg 21 maanden cel.

  In een flink aantal dossiers kwam de rechtbank tot vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De veroordeelden moeten voor de bewezen zaken enkele tienduizenden euro's aan benadeelden betalen.

 • Ook interessant