Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Tientallen slachtoffers door frauduleuze energieverkopers

    Tientallen slachtoffers door frauduleuze energieverkopers

    Energieverkopers hebben in korte tijd op frauduleuze wijze tientallen contracten verkocht. Zelfs mensen in de schuldhulpverlening werden de dupe van deze grove fraude, schrijft het AD.

    De verkopers mochten alleen zakelijke contracten aan de man brengen, maar stuitten ook op interesse van particulieren. De zakelijke contracten hebben veel strengere voorwaarden dan particuliere contracten. Zo is het moeilijker om ze op te zeggen. Ook mensen die onder bewindvoering staan vanwege schulden kregen zakelijke contracten aangesmeerd. De gedupeerden konden zo'n contract krijgen doordat willekeurige inschrijfnummers van de Kamer van Koophandel werden gebruikt.

    Verkopers bekrachtigde zelf contracten 

    Daarbij schrokken de verkopers er niet voor terug zelf de transactie te bekrachtigen. Waar normaal een klant drie keer op 'ja' moet drukken, deden ze dat zelf, geven ze toe aan de krant.

    Tegen alle betrokken verkopers - zes in totaal - is inmiddels aangifte gedaan. Opvallend genoeg werkten zij allemaal tot voor kort bij Improvers, de verkooptak van Essent. Improvers werd onlangs stilgelegd omdat er op foute wijze zou zijn verkocht. Naar de manier van werken werd een onderzoek ingesteld, nadat deze site schokkende omgang met klanten blootlegde. Uit dat onderzoek zijn volgens een woordvoerder verder geen onregelmatigheden of structurele problemen gebleken. 

    Het bedrijf uit Almere dat nu vanwege genoemde fraude in beeld komt, werkte via twee andere partijen om energiecontracten aan de man te brengen. Kwaliteitscontroles door hun serviceplatform legden bloot hoe in korte tijd veel was gefraudeerd – het gaat om in totaal 115 'foute' contracten.

    'Goudhaantje' verdienden tonnen

    Initiatiefnemer voor de fraude zou Peter W. zijn, die bij Improvers gold als een ‘goudhaantje’ en een van de bekende gezichten van het bedrijf was. Hij verdiende daar vele tonnen en wilde zich eind vorig jaar aansluiten bij het bedrijf van zijn partner. Nu zeggen betrokken, uitvoerende verkopers dat hij hen aanzette tot frauderen, net als zijn partner. De eigenaresse van het bedrijf ontkent dat laatste met klem – ze was van de fraude niet op de hoogte en deed daarom aangifte, ook tegen W.

    Zelf erkent W. verantwoordelijk te zijn voor het doorspelen van gegevens van mensen die in de schuldhulpverlening zaten en toe waren aan een nieuw energiecontract. Van de andere fraudegevallen distantieert hij zich.

    Lees ook: Pas op voor babbeltruc 'energieleverancier verkocht aan buitenland'

    Bron: AD

  • Ook interessant