Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor babbeltruc met cadeaubon

  Politie waarschuwt voor babbeltruc met cadeaubon

  Een bejaarde vrouw dacht aan de deur een cadeaubon ter waarde van € 100,- te kopen, maar was korte tijd later door een wisseltruc meer dan € 1.600,- kwijt. De politie Gooi- en Vechtstreek bracht dat vandaag naar buiten.

  De opzet van de truc is als volgt: een onbekende man belt aan en biedt een waardevolle cadeaubon te koop aan voor een zeer gering bedrag. In dit geval ging het om een bedrag van één euro. Wil je contant betalen, dan krijg je te horen dat alleen betalingen per pin worden geaccepteerd. De verkoper heeft echter een mobiel pinapparaat op zak, dus dat is in een handomdraai geregeld. Je ontvangt bovendien daadwerkelijk een cadeaubon, dus alles is in de haak, zou je denken. Of toch niet?

  Kort na het voldoen van de pinbetaling verdwijnen er namelijk grote geldsommen van je rekening. Vermoedelijk wordt de pinpas in een onbewaakt ogenblik omgewisseld en wordt de pincode tijdens het intoetsen afgekeken, al zijn er ook gevallen bekend van babbeltrucs waarbij de oplichter over een apparaat beschikt om de pincode op te slaan.

  Het voorbeeld van de politie speelde zich begin juli af in Hilversum, maar werd vandaag via de eigen website bekend gemaakt. Een dergelijke aanbieding klinkt natuurlijk ook te mooi om waar te zijn: in vrijwel alle gevallen heb je te maken met oplichting. Deze oplichters lijken het bovendien vaak gemunt te hebben op bejaarden die zich makkelijk laten overrompelen en niet weerbaar genoeg zijn om aan te geven dat ze iets niet vertrouwen. Waarschuw je familie, vrienden en buren!

  Bron: Politie.nl / Bureau NH (via YouTube-kanaal Politie Gooi- en Vechtstreek)

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant