Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe babbeltruc over een 'aanvullende bezorging' is nog altijd actueel

  Nieuwe babbeltruc over een 'aanvullende bezorging' is nog altijd actueel

  Eind juli ontvingen wij signalen over een nieuwe babbeltruc waarbij nepbezorgers een verzonnen 'aanvullende bestelling' inplannen en ter plekke proberen om je pinpas te bemachtigen. De politie Hoorn meldt vandaag dat deze truc de afgelopen weken herhaaldelijk in de regio is gesignaleerd. Of je nu in de buurt woont of niet, waakzaamheid blijft dus geboden.

  De Fraudehelpdesk vaardigde een waarschuwing uit en ook wij schreven er een artikel over. Uitgangspunt van de truc is dat nepbezorgers je vlak na het ontvangen van een legitieme bestelling benaderen met de mededeling dat er nog een aanvullende bezorging plaats moet vinden. Bij wijze van administratieve kosten moet er ter plekke echter een bedrag van € 1,00 worden voldaan. De 'bezorger' heeft gelukkig een mobiel pinapparaatje op zak om de formaliteiten op een efficiënte en klantvriendelijke wijze mee af te kunnen handelen. Zij kijken echter je pincode af en proberen je pinpas vervolgens in een onbewaakt ogenblik om te wisselen met een ander exemplaar.

  De politie Hoorn meldt dat de in de regio gesignaleerde fraudeurs de pincode zelfs op kunnen slaan in het meegebrachte pinapparaat, zodat van opzichtig afkijken geen sprake meer is. Dirk Brink is rechercheur te Hoorn en vertelt over deze vorm van fraude het volgende: 'We komen deze truc, waarbij de oplichters misbruik maken van het vertrouwen van de veelal oudere slachtoffers, wel vaker tegen. Wij verzoeken iedereen die met dit soort oplichtingspraktijken te maken krijgt zo snel mogelijk aangifte te doen. Alleen dan kunnen wij als politie gericht op zoek naar de daders.'

  De politie weet daarnaast te melden dat de daders het gemunt hebben op senioren en geeft verder de volgende tips:

  • Wees voorzichtig en doe niet zomaar open. Mocht je de deur toch openen, open de deur dan niet helemaal en gebruik voor de zekerheid een kierstandhouder of deurketting.
  • Pin nooit aan de deur, tenzij je zelf iets besteld hebt en je van tevoren op de hoogte bent gesteld van deze afspraak. Het is daarnaast aan te bevelen om te vertellen dat je alleen contant kunt betalen: zonder pinpas ben je geen interessant doelwit.
  • Laat pakketjes op het postkantoor of dichtstbijzijnde afhaalpunt bezorgen en controleer ter plekke of het pakketje daadwerkelijk voor jou is bestemd.
  • Toch slachtoffer geworden van een babbeltruc? Blokkeer direct je pinpas en doe aangifte bij de politie.
  • Meld verdachte signalen bij de politie op telefoonnummer 0900-8844.

  Bron: Fraudehelpdesk / Politie Hoorn

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant