Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Strengere controle op fraude met studiebeurs

  Studenten met een uitwonendenbeurs kunnen dit collegejaar mogelijk een controle tegemoet zien of ze wel echt uitwonend zijn. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat strenger controleren op fraude met de studiefinanciering. In Amsterdam worden de komende maanden 500 studenten gecontroleerd, heeft de gemeente woensdag laten weten.

  Een beurs voor uitwonende studenten ligt jaarlijks ongeveer 2000 euro hoger dan een beurs voor studenten die thuis wonen. Vorig jaar werd bekend dat er tussen de 40 miljoen en 50 miljoen euro onterecht aan beurzen voor uitwonenden is uitgekeerd.

  De regels rondom fraude met de studiefinanciering zijn verscherpt. Zo moet een student als hij betrapt wordt het volledige onterecht ontvangen bedrag terugbetalen. Daarbovenop komt een boete van 50 procent van het ontvangen bedrag. Voor wie daarna nog eens in de fout gaat, kan het recht op studiefinanciering vervallen en bovendien wordt aangifte tegen de student gedaan.

  Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat in een reactie weten het "uiteraard'' een goede zaak te vinden als fraude opgespoord en bestraft wordt. "Maar er moet ook aandacht zijn voor de lastige positie waar sommige studenten in zitten.''

  Volgens Heijneman willen sommige huisbazen niet dat studenten zich op dat adres inschrijven. "Die studenten zijn dus wel uitwonend, en hebben recht op een uitwonende beurs, maar staan niet ingeschreven op het adres waar ze wonen."

  ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant