Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voor 53.000 euro opgelicht door eigen moeder

  Voor 53.000 euro opgelicht door eigen moeder

  Een 26-jarige vrouw uit Tilburg heeft een schuld van 53.000 euro door haar eigen moeder. Dat meldt RTL Nieuws. Het gaat om een schuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), oftewel een studieschuld. Omdat de schuld jarenlang achter haar rug om is opgebouwd op haar naam, is ze een crowdfundingsactie gestart.

  'Mijn moeder heeft jarenlang het DUO-studieleengeld verbrast dat ik en mijn broer kregen. Waar het naartoe is gegaan? Het is een groot raadsel', zo verklaart ze tegenover de nieuwszender.

  Beerput ging open

  De schuld werd vijf jaar geleden ontdekt door Suzan, haar broer Gijs en hun vader. 'Mijn vader stond in 2015 bij de opticien een bril af te rekenen. Het lukte niet, zijn saldo was ontoereikend. Hij snapte er niets van.' Uit onderzoek bleek echter dat de moeder al jaren onopgemerkt een schuld had opgebouwd bij DUO op naam van de kinderen en dat de rekening inmiddels leeg was. Dit was mogelijk omdat zij de administratie deed voor het gezin. 

  Afspraak

  Het leen- en studiegeld van de kinderen zou 'veilig' worden weggezet, dat was de afspraak die ze had gemaakt. Op jonge leeftijd keek ze hier uit vertrouwen niet naar naar om. Het geld zou vrijkomen aan het eind van de studie van de kinderen om DUO af te betalen. Het oppotten van studiegeld gebeurt vaker, omdat de rente laag is.

  Psychische problemen

  Later werden er psychische problemen geconstateerd bij haar moeder. Het gezin was hier voorheen niet van op de hoogte. Om privacyredenen wil Suzan liever niet uitweiden over haar toestand. 'Ze is en blijft mijn moeder. Daarom wil ik niet te veel op haar persoonlijke situatie ingaan.' Een uitleg van haar moeder waarom ze dit heeft gedaan, heeft ze nooit gekregen.

  Civiele zaak

  Suzan en haar broer spanden in 2017 een civiele zaak aan tegen hun moeder. RTL heeft de papieren van de zitting ingezien en de advocaat van de moeder gesproken. Er is een terugbetalingsregeling tot stand gekomen, maar de schulden zijn torenhoog. Haar moeder leeft van een uitkering.

  Crowdfundingsactie

  Er is inmiddels een restschuld van 37.000 euro over op haar naam en 17.562 op naam van haar broer. DUO is niet bereid een uitzondering te maken in deze zaak. Suzan wil echter niet nog dertien jaar een schuld afbetalen. Ze is daarom een crowdfundingsactie gestart. Je kunt hier meer lezen over deze actie.

  Bron: RTL Nieuws

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant