Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'DUO overtrad regels met trackingsoftware'

  'DUO overtrad regels met trackingsoftware'

  De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De dienst heeft tegenover de krant het gebruik van de software erkend. Na vragen hierover is de dienst in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en is DUO voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke mails.

  DUO zou de met de software verzamelde informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een bepaald bericht echt heeft ontvangen. Als de mail wordt geopend, wordt een piepkleine afbeelding gedownload, waarbij gegevens als het IP-adres worden geregistreerd. Met trackingsoftware kan het leesgedrag worden gevolgd.

  De software die DUO gebruikt, zou in strijd zijn met de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In de AVG staat welke data organisaties mogen verzamelen en aan welke voorwaarden ze daarvoor moeten voldoen. De AP stelt dat het erom gaat of gegevens herleidbaar zijn naar een persoon, en een IP-adres van iemand die een mail ontvangt is dat zeker.

  'DUO overschrijdt grenzen van de wet'

  Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm is gespecialiseerd in informatie- en privacyrecht. Hij stelt in de Volkskrant dat DUO met de trackingsoftware de grenzen van de wet overschrijdt: 'Om persoonsgegevens te verwerken, moet DUO een gerechtvaardigd belang hebben. Bovendien moet DUO de studenten altijd informeren. Je zou in de e-mail zelf kunnen zeggen: let op, met een tracker kunnen we zien of je het leest of niet.'

  Volgens Alberdingk Thijm kan het in enkele gevallen best zijn dat DUO een gerechtvaardig belang heeft om dergelijke persoonsgegevens te verwerken, maar gaat het te ver om in al het e-mailverkeer trackingsoftware te gebruiken.

  DUO stopt voorlopig met trackingsoftware

  Volgens DUO heeft de Autoriteit Persoonsgegevens aan de dienst laten weten dat sprake is van een grijs gebied. 'Dat willen wij onderzoeken'. Of DUO echt fout zat, is volgens de zegsman nog helemaal niet zeker. 'Maar omdat er signalen zijn dat dat mogelijk wel zo is, zijn we ermee gestopt totdat we zekerheid hebben.'

  Bron: ANP / de Volkskrant

 • Ook interessant