Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Staat loopt miljoen mis door belastingfraudeur

  Staat loopt miljoen mis door belastingfraudeur

  De Nederlandse staat is ruim 1 miljoen euro aan belasting misgelopen door een fraudeur. De 42-jarige man, die dinsdag op verzoek van het Openbaar Ministerie is aangehouden in Duitsland, wordt ervan verdacht dat hij mensen fiscale constructies aanbood om belasting te ontwijken.

  Zijn klanten konden zich door die constructie voordoen als iemand die in Nederland geen verdiensten of vermogen heeft, terwijl dat wel het geval is. Nederland gaat aan Duitsland om overlevering van de verdachte vragen.

  De fraudeur, die werkte vanuit Arnhem, maakte gebruik van naar buitenlands recht opgerichte vennootschappen. Die waren vooral gevestigd in Engeland, op Cyprus en Belize.

  De FIOD gaat er vanuit dat de gekunstelde fiscale constructie door de verdachte man tientallen keren is verkocht. In zijn huis in Duitsland is door de Duitse autoriteiten 100 kilo aan chemicaliƫn gevonden en in beslag genomen. Onderzocht wordt of die stoffen gebruikt werden voor de fabricage van synthetische drugs.

  Bij een doorzoeking van de woning van een 'klant' van de verdachte is beslag gelegd op administratie, vermogen en onroerend goed.

  De Belastingdienst gaat op korte termijn onderzoek doen bij andere aanbieders van vergelijkbare constructies.

  Bron: ANP

 • Ook interessant