Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie pakt verdachte grootschalige betaalfraude op

  Politie pakt verdachte grootschalige betaalfraude op

  De politie heeft op dinsdag een man opgepakt die ervan verdacht wordt tientallen mensen te hebben opgelicht met betaalfraude. 

  Het onderzoek begon met de aangifte van betaalfraude van een vrouw in februari. Ze wilde via het internet schoenen verkopen en kwam in contact met een 'koper'. Die stuurde haar een link waarin gelijk kon worden overgestoken. 

  Het slachtoffer kwam na het gebruiken van de link terecht op een phishingsite. De valse website bleek niet te onderscheiden van haar échte betaalomgeving. Daar vulde ze haar persoonlijke gegevens in. Zo ging het mis. Uiteindelijk kon er op die manier een groot bedrag worden buitgemaakt. 

  De één-cent-truc werkt op dezelfde manier 

  Een samenwerking tussen de recherche en het Cybercrimeteam leidt tot meer slachtoffers. De politie komt er gaandeweg achter dat dat de verdachte mogelijk nog tientallen andere slachtoffers heeft gemaakt, verspreid over het hele land. 

  Phishing voorkomen? 

  • Creditcardmaatschappijen, banken en bijvoorbeeld webshops vragen nooit om je persoonlijke inlogcodes of pincodes. Reageer nooit op e-mails, telefoontjes of appjes met verzoeken om deze persoonlijke gegevens op te geven. Klik niet op links en verwijder de berichtgeving.
  • Klik niet op betaalverzoeken of linken van onbekenden.
  • Stuur je bankpas niet op. Heeft je een nieuwe betaalpas aangevraagd? Dan zal de bank altijd vragen om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Publiceer geen rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs op social media. Stuur ook geen kopieën met de post mee.
  • Wil je een betaalverzoek doen, log dan in op je eigen bankapp of de website van je bank en doe daar de betaling. Controleer het webadres. 

  Bron: Politie.nl 

 • Ook interessant