Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Spyware-leverancier zelf gehackt: verdiende loon?

  Spyware-leverancier zelf gehackt: verdiende loon?

  LetMeSpy is een app waarmee ouders of werkgevers hun kinderen of medewerkers kunnen monitoren, althans zo positioneert de app zich. Dat niet iedereen fan van deze app is blijkt wel uit bijnamen als ‘Stalkerware’ of Spouseware’ die aan de app worden toegekend. Nu is de app zelf slachtoffer geworden van cybercrime, meldt Techzine.nl

  Duizenden mensen gebruiken de app om te spioneren op (Android) telefoons van anderen. Eenmaal geïnstalleerd worden (al dan niet met de toestemming van de eigenaar) berichten, telefoonlogs en precieze locaties doorgestuurd naar de beheerder van de app. Gezien de app is gemaakt om verborgen te blijven voor het oog van slachtoffers, is de kans erg groot dat hij ook door kwaadwillende wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een jaloerse echtgenoot of stalker. De app is om die reden al een tijdje niet meer toegelaten in de reguliere Google Play Store.

  'Security-event'

  Vorige week was op de pagina van de ontwikkelaar van LetMeSpy te lezen dat er een ‘security-event’ had plaatsgevonden. Hierbij zou het om ‘ongeautoriseerde toegang tot de data van websitegebruikers’ gaan. ‘. Met de aanval konden criminelen toegang krijgen tot mailadressen, telefoonnummers en de inhoud van berichten die op accounts werden verzameld,’ aldus een mededeling van het bedrijf.

  In het nieuws

  Spy-software (als Pegasus) kwamen eerder nog in het nieuws omdat ze werden onderzocht door het Europees Parlement. Dergelijke apps zouden namelijk door sommige nationale regeringen zijn ingezet om de oppositie te intimideren, kritische media het zwijgen op te leggen en verziekingen te manipuleren.

  Bron: Techzine.nl

 • Ook interessant