Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Codewoord met familie afspreken het nieuwe normaal?

  Codewoord met familie afspreken het nieuwe normaal?

  De politie waarschuwt ouders voor stemklonering. Een opkomende oplichtingstactiek waarbij criminelen stemmen imiteren. Door de snelle ontwikkeling van AI wordt het namelijk steeds makkelijker om stemmen van bijvoorbeeld kinderen na te bootsen en hiermee geld te ontfutselen bij de ouders. De politie is bezorgd over de snelheid waarmee deze techniek zich ontwikkeld en geeft aan de ontwikkelen amper te kunnen bijbenen.

  Als een raket

  Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, uit zijn bezorgdheid over de groeiende AI en stemklonering tegenover het AD: ‘’We kunnen de ontwikkelingen amper meer bijbenen. Het gaat écht als een raket. Van rechercheurs krijg ik al verontrustende signalen die alle alarmbellen laten afgaan.’’ Criminelen maken gebruik van AI om valse noodsituaties te creëren en geld te verkrijgen door de stem van geliefden te imiteren. Dit fenomeen is wereldwijd een probleem geworden en Nederland loopt het risico ook slachtoffer te worden.

  Codewoorden

  Ter voorbereiding op deze dreiging adviseren de Fraudehelpdesk en Bureau Jeugd en Media het gebruik van codewoorden om oplichting te voorkomen. AI-expert Henk van Ess waarschuwt echter dat criminelen stress creëren om codewoorden te omzeilen. “De daders veroorzaken bewust acute stress. Het is moeilijk om kalm te blijven als je zoon belt en zegt: ''ik heb een ongeluk gehad en mijn vriendin is overleden.” Vooral in zulke situaties is het hoofd koel houden, gezond wantrouwen en het controleren van telefoonnummers belangrijk.

  Test de authenticiteit van gesprekken

  Peter de Kock van Pandora Intelligence stelt voor om persoonlijke vragen te stellen om de authenticiteit van gesprekken te testen. Struijs waarschuwt dat de politie achterloopt op technologische ontwikkelingen en pleit voor samenwerking, innovatie en onderwijs om de dreiging aan te pakken.

  Exponentiële groei

  Experts waarschuwen voor een exponentiële groei van cybercriminaliteit en benadrukken de behoefte aan bewustwording. Het is van vitaal belang om nieuwe generaties voor te bereiden op de uitdagingen van moderne criminaliteit. Hoe snel we reageren op deze dreiging is cruciaal in een tijdperk waarin AI een grotere rol speelt.

  Bron: AD.nl

 • Ook interessant