Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rotterdammers gearresteerd op verdenking van oplichting en mensenhandel

  Rotterdammers gearresteerd op verdenking van oplichting en mensenhandel

  In een onderzoek met betrekking tot zogeheten 'katvangers' heeft de politie in Rotterdam vorige week twee mannen aangehouden. Een 31-jarige inwoner wordt verdacht van mensenhandel en samen met een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt hij ook verdacht van oplichting. Beide mannen hebben de Roemeense nationaliteit. 

  Uit het onderzoek bleek dat de katvangers afkomstig zijn uit andere landen, voornamelijk Roemenië. Ze komen naar Nederland om onder andere voertuigen, telefoonabonnementen, bedrijven en bankrekeningen op hun naam te laten zetten. Vaak maken ze hierbij gebruik van een vals adres. De bedoeling hiervan is dat de justitiële autoriteiten niet zien aan wie de goederen daadwerkelijk toehoren. De werkelijke eigenaar kan vervolgens anoniem deelnemen aan criminele activiteiten. 

  Lees ook:

  Facilitator

  De 31-jarige verdachte treedt volgens het onderzoek al enkele jaren deel op als grote facilitator van tientallen van deze katvangers. Hij schreef de Roemenen in bij de gemeente, waarna hij met het Nederlandse identiteitsbewijs bankrekeningen opende en auto’s, bedrijven en telefoonabonnementen op de naam van de katvanger zette. Deze werd weer terug op het vliegtuig gezet. Ondertussen had de facilitator alle macht over de goederen die op naam van de katvanger stonden.

  Mensenhandel

  De man wordt niet alleen van oplichting verdacht, maar ook van mensenhandel. Vermoedelijk misleidde hij de katvangers of maakte hij misbruik van hun kwetsbare positie om ze naar Nederland te halen en ze vervolgens uit te buiten.

  Tijdens de huiszoeking nam de politie een grote administratie, telefoons, enkele computers, bank- en tankpassen en twee auto’s in beslag.

  Bron: Politie
   

 • Ook interessant