Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie rolt bankpas-bende op

  Politie rolt bankpas-bende op

  Het Tactisch Cybercrimeteam van de politie Noord-Holland heeft met de aanhouding van een vierde verdachte een Amsterdamse groep oplichters opgerold. Eerder werden al drie vermeende leden van de ‘bankpas-bende’ aangehouden.

  Sinds september onderzocht Opgelicht?! de bankpas-bende. Door e-mails te versturen die van een bank afkomstig leken te zijn, ontfutselden de bende de pincodes van hun slachtoffers die vervolgens hun bankpas moesten opsturen. Observatiecamera’s van Opgelicht?! legden herhaaldelijk vast hoe de passen vervolgens uit die brievenbussen werden gehengeld.

  Rechercheurs van het cybercrimeteam en Opgelicht?! werkten achter de schermen nauw samen in het onderzoek. Volgens onderzoeksleider Fred Ootes heeft de bankpas-bende ten minste een ton buitgemaakt. De groep zou bestaan uit jonge Amsterdammers tussen de 21 en 25 jaar. De recente aanhouding zou een kopstuk van de bende betreffen.

  De reportages in Opgelicht?!, alerts op onze app en deze website, waarschuwingen van politie en een televisiecommercial van de banken hebben hun vruchten afgeworpen. Het aantal bankpas phishingmails is vrijwel nihil. Volgens onderzoeker Elmer Lastdrager van de Universiteit Twente komt dat omdat de bendes er (tijdelijk) geen brood meer in zien of opgerold zijn. Lastdrager verzamelt en analyseert alle valse e-mails die bij de Fraudehelpdesk worden gemeld.

  Bekijk hier de uitzending over de bankpas-bende terug.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant