Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Lagere straffen voor hoofdverdachten Amsterdamse bankpasbende

    Lagere straffen voor hoofdverdachten Amsterdamse bankpasbende

    De voorzitter van de meervoudige kamer van de Rechtbank Noord-Holland heeft de straffen uitgesproken tegen de vijf verdachten van de Amsterdamse bankpasbende. Centraal stond ook de vraag of bewijs onrechtmatig is verkregen wanneer de telefoon van een verdachte onder dwang vergrendeld wordt.

    Bekijk het live Twitterverslag van de uitspraak

    Mag je een telefoon onder dwang ontgrendelen?

    Slechts twee verdachten verschenen bij de rechtbank in Haarlem, hoofdverdachte O. en D. Vanuit de pers is veel belangstelling voor de zaak. De rechtbank doet vandaag namelijk ook uitspraak over de rechtmatigheid van verkregen bewijs door de telefoon van één hoofdverdachte te ontgrendelen door zijn duim op zijn telefoon te houden. De centrale vraag tijdens de rechtszitting was: 'is het plaatsen van de duim op de telefoon in tegenspraak met het rechtsbeginsel dat een verdachte niet mee hoeft te werken aan zijn eigen veroordeling?'

    De rechtbank vindt dat het ontgrendelen het dulden van een onderzoekshandeling was en oordeelt dat het toegestaan was om de telefoon op die manier te ontgrendelen gezien de noodzaak en zwaarte van de zaak. Hiermee is een belangrijke jurisprudentie ontstaan voor toekomstige onderzoekshandelingen van de politie.

    Onvoldoende bewijs voor phishingmails

    Een maand eerder legde de Officier van Justitie het versturen van phishingmails en deelname aan een criminele organisatie ten laste aan de hoofdverdachten. De rechtbank betoogt vandaag dat er onvoldoende bewezen is dat de twee hoofdverdachten O. en A. achter de phishingmails zaten. Wel wordt het hengelen van de enveloppen met bankpassen uit de brievenbussen bewezen geacht. De rechtbank achtte deelname aan een criminele organisatie wel bewezen; er was een intensieve en gestructureerde samenwerking.

    Meeste verdachten op vrije voeten

    Verdachte D. wordt door de rechtbank veroordeeld tot 198 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur. Zijn straf valt hoger uit dat de strafeis van het OM. D. hoeft niet cel in, omdat hij het onvoorwaardelijke deel al uitzat. Hij moet 2300 euro aan de Staat terugbetalen.

    Verdachten A. en O. hoorden eerder 16 maanden tegen zich eisen. De rechter oordeelt vandaag milder. A. krijgt 219 dagen cel, waarvan 60 dagen voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 2300 euro.

    Ook medeverdachte O. hoeft niet meer achter slot en grendel. De celstraf die hij onvoorwaardelijk opgelegd kreeg, heeft hij al uitgezeten. Wel moet hij nog een taakstraf vervullen. O. moet net als de andere twee hoofdverdachten 2300 euro schadevergoeding betalen. Een maand geleden stonden ook twee verdachten terecht die pinden met de passen die slachtoffers opstuurden. Zij krijgen respectievelijk 120 en 100 uur werkstraf opgelegd.

    Meer weten over de achtergronden van de bankpasbende?

    Bekijk het verslag van de eerdere zittingsdagen

    Aanstaande dinsdag meer over deze strafzaak in Opgelicht?!: Ellie Lust schuift aan om meer over de achtergronden van deze rechtszitting te vertellen.

    Opgelicht?! dinsdag 5 maart om 21.25 uur op NPO 1

    Gerelateerd

  • Ook interessant