Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie onderzoekt 'Belastingdienst'-oplichters die telefonisch miljoenen buitmaakten

    Politie onderzoekt 'Belastingdienst'-oplichters die telefonisch miljoenen buitmaakten

    De politie verricht al geruime tijd onderzoek naar een bende criminelen die ondernemers weet te duperen door telefonische oplichting. Bellers doen zich voor als medewerkers van de Belastingdienst en zetten ondernemers telefonisch onder druk om snel hoge bedragen te betalen. Zeker tweehonderd slachtoffers zouden op deze manier zijn opgelicht voor ruim vier miljoen euro. Opsporing Verzocht besteedde dinsdag 3 maart aandacht aan de zaak.

    In Opsporing Verzocht kwam naar voren dat de bellers ondernemers benaderen met het bericht dat er al geruime tijd een flinke vordering open staat. Inmiddels staat de vordering zo lang open dat de Belastingdienst op het punt staat om een deurwaarder beslag te laten leggen op hun bedrijf en bezittingen. Alleen door het overmaken van een grote geldsom kan beslaglegging nog worden afgewend.

    Deze truc wordt de laatste tijd vaker toegepast. Oplichters doen zich telefonisch niet alleen voor als medewerker van de Belastingdienst, maar ook als behulpzame medewerker van een bank die bepaalde malversaties heeft geconstateerd. Om verdachte activiteiten een halt toe te roepen, moet je je geld uit veiligheidsoverwegingen even parkeren op een tussenrekening, luidt het excuus. Deze variant van fraude is aan een stevige opmars bezig.

    Ook bij Opgelicht?! is deze fraude bekend: vorige maand waarschuwden we voor een vergelijkbare truc. Deze waarschuwing werd massaal gedeeld op sociale media. Afgelopen december spraken we in de uitzending een woordvoerder van de Belastingdienst over deze vorm van oplichting. Beide berichten kun je via onderstaande buttons nog eens teruglezen of -kijken.

    Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van oplichting door 'bankmedewerker'

    Fragment: Valse telefoontjes en mailtjes namens de 'Belastingdienst'

    Geld wordt weggesluisd door katvangers

    Zoals wel vaker in dit soort zaken, maken de criminelen gebruik van katvangers. Zij stellen hun bankrekening - al dan niet onder dwang - beschikbaar om grote geldsommen mee weg te sluizen. De echte criminelen hopen zo buiten schot te blijven, omdat de transacties slechts te herleiden zijn tot degenen die hun rekening beschikbaar hebben gesteld.

    Het gaat om goed georganiseerde oplichting, zo blijkt uit de reportage. Al tijdens het telefoongesprek staan handlangers klaar bij pinautomaten. De gebruikte rekeningen worden in sommige gevallen leeggetrokken voordat de verbinding met de zogenaamde medewerker van de Belastingdienst verbroken is. Tegen de tijd dat het slachtoffer argwaan krijgt, is het geld verdwenen.

    Eén slachtoffer wist het telefoongesprek op te nemen. Hoe deze oplichters te werk gaan, kun je via onderstaande video horen.

    Onderzoek politie loopt vast

    Als slachtoffers aangifte doen van oplichting, komt de politie vanzelf uit bij de rekeningen van deze katvangers. Het probleem is echter dat deze katvangers vaak zelf niet precies weet (of niet durft te vertellen) voor wie hij of zij precies werkt en in opdracht van wie de bankrekening ter beschikking werd gesteld. Dat heeft als gevolg dat het onderzoek vanaf dat moment helaas regelmatig vastloopt

    Schakels in het netwerk zijn soms dus lastig te traceren, maar er zijn wel bewakingsbeelden van de pinners beschikbaar. De politie roept het publiek op om informatie te delen over de op camerabeelden vastgelegde verdachten. Zij namen tussen juni en november 2019 op verschillende locaties in Nederland grote geldsommen op, geld dat door slachtoffers naar katvangersrekeningen is overgemaakt in de overtuiging een dreigende beslaglegging af te wenden.

    Weet jij meer? Help de politie

    Herken jij één (of meer) van de pinners op de bewakingsbeelden? Of heb jij informatie over het criminele netwerk achter deze oplichtingspraktijken? Dan hoort de politie graag van je. Ook treedt de politie graag met je in contact als jij ook slachtoffer bent geworden van deze of soortgelijke telefonische oplichting indien je daar nog niet met de politie over gesproken hebt.

    • Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)
    • Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis)
    • Team Nationale Inlichtingen: 079 - 345 8999 (lokaal tarief)

    Bron: Opsporing Verzocht

  • Ook interessant