Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor telefonische oplichting uit naam van de Belastingdienst

    Politie waarschuwt voor telefonische oplichting uit naam van de Belastingdienst

    Een dwingende, agressieve vorm van telefonische oplichting is nog altijd actueel, zo waarschuwt de politie vandaag. Uit naam van de Belastingdienst worden ondernemers telefonisch onder druk gezet om gigantische bedragen te betalen.

    'U heeft uw omzetbelasting nog niet betaald. U krijgt daarvoor een boete en we hebben een deurwaarder ingeschakeld. Maar als u het nu overmaakt, hoeven we geen deurwaarder langs te sturen en krijgt u de boete weer teruggestort.'

    Politie Oost-Nederland meldt op de website dat dat ongeveer de strekking is van deze gesprekken. Veel ondernemers - met name uit de agrarische sector - kregen de afgelopen maanden een vergelijkbaar telefoontje. Ook wij hebben begin februari gewaarschuwd voor deze combinatie van een spookfactuur en een telefonische babbeltruc.

    De politie kan echter niet vaak genoeg benadrukken dat de Belastingdienst nooit telefonisch, per e-mail of per sms zal vragen om een betaling. Gebeurt dit toch? Dan gaat het vrijwel zeker om oplichterij en kun je in geval van twijfel het allerbeste zelf telefonisch contact opnemen met de Belastingdienst om het één en ander te verifiëren.

    Hoe werkt het?

    De politie geeft wel aan dat er sprake is van opvallende overeenkomstigheden. De beller zou in veel gevallen namelijk beschikken over correcte, kloppende informatie over het beoogde slachtoffer. Op rustige en duidelijke wijze wordt toegelicht wat de reden van het telefoontje is en wat de potentiële gevolgen kunnen zijn als het mogelijke slachtoffer niet met een betaling over de brug komt. Als pressiemiddel wordt vaak gedreigd met boetes en een deurwaarder. 

    Gelukkig biedt de beller een ogenschijnlijk acceptabel alternatief. Betaal je de openstaande rekening alsnog? Dan komt de bijkomende boete na betaling - een administratieve formaliteit - te vervallen zodat je deze teruggestort krijgt. Ook komt de deurwaarder in dat geval niet meer langs.

    Zowel het openstaande bedrag als de boete moet uit 'administratieve overwegingen' eerst worden bijgeschreven op het rekeningnummer van de deurwaarder. Het excuus is dat er op die manier een administratief spoor ontstaat waaruit blijkt dat je je schulden inderdaad tijdig hebt voldaan, al wordt de boete wel teruggestort, is de toezegging die telefonisch wordt gedaan. 

    Geldezel

    Je voelt de bui mogelijk al hangen, maar het rekeningnummer waar het bedrag naartoe moet, is noch van de Belastingdienst, noch van de deurwaarder. Het gaat om rekeningnummers van katvangers. Zij stellen onder dwang of met een vergoeding in het vooruitzicht hun rekeningnummer ter beschikking om crimineel verkregen gelden mee weg te sluizen. De pincode wordt afgestaan en het geld wordt kort na ontvangst contant opgenomen door de criminelen of door handlangers.

    Schaamte

    Volgens de politie schamen veel slachtoffers zich als ze erachter komen dat ze zijn opgelicht. Mogelijk is het aantal slachtoffers dus nog groter dan waar de politie momenteel rekening mee houdt: schaamte kan immers een overweging zijn om geen aangifte te doen. Omdat de oplichters over inhoudelijke kennis van zaken beschikken, spreekt de politie van geraffineerde oplichting. Voor de politie is dat voldoende reden om te blijven waarschuwen.

    Ook vraagt de politie aan kinderen en kleinkinderen om dergelijke vormen van (telefonische) oplichting onder de aandacht te blijven brengen van hun (groot)ouders.

    In Bureau GLD wordt aandacht besteed aan mogelijke daders. Daarbij zijn ook camerabeelden gemaakt. Het fragment kun je hieronder bekijken:

    Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden?

    Krijg je een telefoontje namens de Belastingdienst met het verzoek om een geldbedrag over te maken? Hang dan direct op, ook als de beller over gedetailleerde informatie beschikt waar alleen de Belastingdienst weet van zou kunnen hebben. Nogmaals: de echte Belastingdienst belt nooit met het verzoek om geld over te maken. De politie benadrukt met klem om de verbinding te verbreken en om het telefoontje te melden bij de politie.

    Toch betaald? Neem direct contact op met je bank om te kijken of ze een betaling kunnen blokkeren. Neem ook direct contact op met de politie om aangifte te doen.

    Probeer het telefoonnummer te noteren indien dit zichtbaar is. Noteer daarnaast het rekeningnummer waar het bedrag naar moet worden overgemaakt indien je gedurende het gesprek op dit punt belandt. Daarnaast ontvangt de politie graag informatie over andere 'relevante en herleidbare' informatie, zoals websites.

    Bron: Politie.nl / Bron video: Bureau GLD (YouTube)

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant