Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie legt beslag op computer van eigenaar Dream or Donate

  Politie legt beslag op computer van eigenaar Dream or Donate

  De politie heeft beslag gelegd op een computer en telefoons van Robert-Jan Mastenbroek, eigenaar van het crowdfundingplatform Dream or Donate. Mastenbroek haalde de site deze week onverwacht uit de lucht. Een politiewoordvoerder zei dat de spullen zijn meegenomen voor een 'oriënterend onderzoek' naar een mogelijk strafbaar feit.

  Op Dream or Donate konden mensen geld inzamelen voor goede doelen. Mastenbroek zei dat Dream or Donate was gehackt door fraudeurs die gedoneerde bedragen hebben gemanipuleerd, waardoor Mastenbroek meer geld uit heeft gekeerd dan er in feite binnen is gekomen. Daarom stopt met zijn site. Deze verklaring stuit echter op veel weerstand en scepsis van betrokkenen en personen die de zaak op de voet volgen. De meeste mensen menen dat dit geen gangbare handelswijze is van hackers en ruiken onraad.

  Veel initiatiefnemers van inzamelingsacties vrezen dat ze het geld dat is toegezegd via Dream or Donate nooit meer zullen ontvangen, nu de site uit de lucht is. Een aantal gedupeerden kondigde aan aangifte te doen. De politie zei dat de aangiftes die binnenkomen worden geanalyseerd en dat op basis daarvan wordt gekeken of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

  Vrees bestaat dat de schade in de tonnen loopt

  Een oproep aan mensen die gedupeerd zijn door het stopzetten van de doneersite Dream or Donate heeft tot vrijdagmiddag zestig reacties opgeleverd. De benadeelden claimen volgens ANP gezamenlijk een bedrag van ruim 187.000 euro, maar volgens Nu.nl - dat zich baseert op onderzoek van Fundwijzer.nl - gaat het waarschijnlijk eerder om een bedrag van ruim drie ton.

  Veel initiatiefnemers van doneeracties vrezen dat ze het geld dat is toegezegd via Dream or Donate nooit meer zullen ontvangen, nu de site uit de lucht is. Een van hen is Sjouke Faber. Hij haalde geld op voor het bekostigen van stamceltherapie voor zijn vrouw, die MS heeft. Faber heeft andere benadeelden opgeroepen zich te melden via [email protected] om een beter beeld te kunnen krijgen van het totaalbedrag dat op Dream or Donate is ingezameld en nog niet is uitgekeerd.

  Faber zegt dat de benadeelden eventueel gezamenlijk stappen kunnen nemen tegen Dream or Donate. De Vries & Kasem advocaten in Amsterdam houdt maandag om 18.00 uur een besloten informatiebijeenkomst voor gedupeerden.

  Bron: ANP / Nu.nl

  Bijschrift foto: still uit een uitzending van Radar over Dream or Donate

 • Ook interessant