Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie Katwijk waarschuwt voor oplichter

  De politie waarschuwt voor een oplichter die mensen opbelt om te zeggen dat zij een prijs hebben gewonnen. Vervolgens komt hij langs met een envelop waar een klein bedrag voor moet worden gepind.

  Een 86-jarige vrouw uit Katwijk is bijvoorbeeld benaderd door deze oplichter. Hij belde haar op met de mededeling dat zij een prijs had gewonnen t.w.v. €45,00. De prijs zou per brief bij haar worden bezorgd op dinsdag 12 mei. Deze dag belde de man aan en vertelde dat de vrouw voor de ontvangst van haar prijs een klein bedrag moest betalen. De man vertelde haar dat dit alleen door middel van pinnen kon. Hij vroeg om haar bankpas en pincode waarop de vrouw haar pincode gaf. De man toetste deze in in zijn apparaat en vertelde haar toen dat deze niet werkte. Hij zou nog een andere keer terugkomen.

  Een 82-jarige plaatsgenote overkwam hetzelfde. Zij werd maandag 11 mei opgebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van een zorgverzekeringsmaatschappij. De vrouw kreeg te horen dat zij vijfentwintig euro had gewonnen. Er zou een brief naar haar onderweg zijn met alle informatie. Op dinsdag 12 mei om 10:45 uur belde de man bij haar aan met de mededeling dat hij de brief voor haar had. Hij verzocht haar een klein bedrag te pinnen. De vrouw haalde haar pas door het apparaat en toetste haar pincode in. Het apparaat werkte niet waarna de man haar verzocht opnieuw de pincode in te voeren. Het lukte weer niet en daarop beloofde de man vrijdag terug te komen.

  De vrouw vertrouwde het niet en nam contact op met de zorgverzekeringsmaatschappij. Een medewerker vertelde haar dat ze niks gewonnen had en dat zij contact moest opnemen met de politie en haar bank. Toen zij naar haar bank belde om 14: 30 uur bleek een bedrag van haar rekening af te zijn geschreven. De vrouw heeft aangifte gedaan.

  Bron: Politie

 • Ook interessant