De politie heeft een 19-jarige jongeman uit Almelo gearresteerd omdat hij oplichters van phishingsoftware voorzag en daarmee cybercriminelen faciliteerde. De verdachte ontwikkelde zogenaamde panels die door criminelen worden gebruikt om phishingwebsites mee te bouwen. Het is de eerste keer dat in Nederland iemand wordt aangehouden op verdenking van het bouwen van deze panels. Bij de arrestatie had de verdachte bovendien een doorgeladen vuurwapen in zijn bezit.
De jongeman zou bijna vijftig afnemers van deze panels hebben gehad, en deze afnemers konden zichzelf er vervolgens mee verrijken. Mogelijk hebben de criminele gebruikers van deze software er vele miljoenen mee buitgemaakt.
De Telegraaf sprak de Haagse cybercrime-officier van justitie Koen Hermans en Arjen van Giersbergen, teamleider van het betrokken politietean. Volgens beiden gaat het om 'een van de grotere spelers' op dit gebied. De exacte omvang is echter nog niet bekend: 'Hoe groot is allemaal nog in onderzoek', laten ze weten.
Enorme bedragen
De verdachte zou zelf ongeveer 100.000 euro hebben verdiend aan de verkoop van deze panels. Het gaat zoals gesteld om bijna vijftig afnemers, en deze personen hebben stuk voor stuk ook mensen opgelicht met behulp van deze software. Al met al is de schade naar verwachting omvangrijk: 'Als je er van uit gaat dat die vijftig afnemers allemaal weer een flink aantal mensen hebben opgelicht, gaat om een flink bedrag', licht officier Hermans toe.
Onderzoek nam bijna een jaar in beslag
Hoewel de verdachte werd gearresteerd in Almelo, dook hij op in een lopend Zoetermeers onderzoek door het Haagse cybercrimeteam. Zij ontdekten een nickname die de verdachte online gebruikte. Het onderzoek naar de verdachte nam bijna een jaar in beslag: 'We kwamen de nickname steeds vaker tegen en uiteindelijk hebben we de ware identiteit kunnen achterhalen. Het is wel zorgelijk dat bij de aanhouding ook een wapen werd gevonden', aldus het justitieel team.
Verdachte was al jaren actief en verkocht de panels via sociale media
De politie vermoedt dat de verdachte zich al zeker twee jaar bezighield met de bedenkelijke handel en wandel. Op verzoek zou hij 'custom' aangepaste panels hebben ontwikkeld en geleverd. Het onderzoek van de politie richt zich nu op de afnemers en de gebruikers van deze panels, die via specifieke sociale media werden verkocht: 'Het onderzoek is nog in volle gang waarbij we onder meer achterhalen wie er allemaal gebruik heeft gemaakt van de door de verdachte verkochte panels.'
De rechter heeft besloten dat de 19-jarige verdachte nog zeker drie maanden in voorarrest blijft zitten. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.
Geen kruimeldief, maar een facilitator
Phishing is natuurlijk al jaren een probleem, maar toch is de politie zeer tevreden met de arrestatie: 'We hebben nu iemand opgepakt die het mogelijk heeft gemaakt dat er verschillende netwerken aan de slag konden met phishing. We hebben dus alles op alles gezet om hem te ontmaskeren', stellen de onderzoeksleiders.
Om welke panelen voor phishing het gaat, is niet geheel duidelijk. Op basis van de omschrijving dat deze panelen naar eigen inzicht kunnen worden ingericht, vermoedt Opgelicht?! dat het gaat om de panelen die we de laatste maanden veelvuldig in verschillende varianten zien opduiken.
Gisteren dook dit paneel op in de huisstij van 'Ziggo': het betrof echter een uitgekiende phishingcampagne gericht op klanten van maar liefst twaalf banken.
Bron: ANP / De Telegraaf