Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Vier jaar cel en 50.000 euro boete geëist tegen bouwer phishingsites

    Vier jaar cel en 50.000 euro boete geëist tegen bouwer phishingsites

    'Ik ben zelfs in Opgelicht?! geweest', verzucht een 20-jarige Almeloër in een telefoongesprek met een goede vriendin. De politie luistert mee. Het blijft even stil. De jongeman bekent dat hij phishingwebsites heeft gemaakt waarmee criminelen de bankrekeningen van slachtoffers kunnen plunderen. 

    'Dat is wat ik doe,' zegt hij. Het is weer even stil. 'Waarom doe je dat?,' vraagt de vriendin. 'Omdat het lekker geld verdient. Ik steel niet van mensen. Ik verkoop die websites zodat anderen dat kunnen doen.'

    Die 'anderen' zouden zo 5 tot 10 miljoen euro hebben buitgemaakt, schat het Openbaar Ministerie.

    Vier jaar cel

    De Haagse cybercrime-officier eiste gisteren vier jaar cel en 50.000 euro boete tegen de cybercrimineel. Daarnaast kondigde hij ook een ontnemingsvordering aan van 40.000 euro. Uit het gedegen politieonderzoek bleek dat de jongeman al jaren actief was. De strafbare feiten die hij pleegde toen hij nog minderjarig was, worden hem niet ten laste gelegd.

    De Almeloër stond ook niet terecht voor het feit dat hij samen met een andere jongen een slachtoffer voor 45.000 euro bestal. Daarvoor werd de mededader eerder al veroordeeld.

    Bewakingscamera's en een vuurwapen

    Op 19 oktober vorig jaar valt de politie, na een uitgebreid cyberonderzoek, bij de verdachte binnen. Om het huis hangen verschillende bewakingscamera's. De cybercrimineel zit achter zijn computer. Er staan verschillende apps open, waaronder een phisingwebsite. Onder zijn stoel heeft hij een geladen pistool binnen handbereik.

    Haiku

    De cybercrimineel gebruikte de schuilnaam Haiku. Hij verkocht de door hem ontwikkelde phishingsoftware aan andere criminelen, die daarmee bankrekeningen plunderden. Aanvankelijk liet hij zich cash of via Paysafe betalen en pronkte hij met foto's van het geld dat hij verdiende. Later werd Haiku betaald in Bitcoins.

    Telegram als handelplaats

    Haiku gebruikte de chatdienst Telegram om zijn kopers te werven. Haiku beheerde twee kanalen daar. Hij verkocht zo aan vijftig personen of criminele organisaties. Eén daarvan was een toen 15-jarige jongen uit Rotterdam die de software, ook weer via Telegram, doorverkocht aan een undercoververslaggever van Opgelicht?!

    Opgelicht?! sprak de jongen aan en zorgde dat de wijkagent een goed gesprek met hem en zijn ouders had. 'Ik wilde gewoon zakgeld,' zei de tiener in de uitzending. 'Dit is nu een goede les geweest, dankzij jullie. Daar ben ik wel blij mee.'

    Cybercrime-expert: 'Mooi spul'

    Opgelicht?! liet de de software analyseren door ethisch hacker Stan Hegt van Outflank. Stan is al jaren de cybercrime-expert van het programma. Hij is onder de indruk van de phishing-app. 'Mooi spul,' reageert hij onderkoeld, wanneer Opgelicht?! een panel van Haiku aan hem laat zien. Hegt kwam destijds, na het bestuderen van de broncode, tot de conclusie dat de software 'zeer waarschijnlijk in Nederland was ontwikkeld'. Die analyse blijkt nu dus juist.

    De gedupeerde banken zaten niet stil. Tijdens de demonstratie die Hegt aan het programma gaf, gaan bij de bank de alarmbellen af en wordt de namaak-banksite direct uit de lucht gehaald.

    Cybercrime-expert Stan Hegt (links) in gesprek met Opgelicht?!-verslaggever.
    Cybercrime-expert Stan Hegt (links) in gesprek met Opgelicht?!

    Kwaliteit

    'Dankzij mij is er een bepaalde kwaliteit gekomen. Ik heb wel de norm gezet in Nederland,' zegt de verdachte. De Landelijke Eenheid van de politie zegt dat er maar een handjevol hackers is dat dit soort phishingsoftware kan ontwikkelen. En van die kleine groep is Haiku de enige die de panels op maat maakt en niet alleen bestaande panels aanpast. 'De rol van de verdachte is specialistisch en daarom niet inwisselbaar,' bepleitte het OM.

    In zijn requisitoir haalde de Officier van Justitie een artikel aan op de Opgelicht?!-website waaruit blijkt dat de software al in november 2019 op de markt was. In de uitzending van 19 november van dat jaar toonde Opgelicht?! dat al aan in een onthullende reportage over Telegram. Bekijk het fragment hieronder.

    Verdachte: 'Ik verdiende een ton'

    De Almelose cybercrimineel verklaarde dat hij in de afgelopen twee jaar ongeveer een ton verdiende. Maar later doet hij daarover het zwijgen toe. Spijt lijkt Haiku in ieder geval niet te hebben.

    Op 1 juli doet de Haagse Rechtbank uitspraak.

  • Ook interessant