Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oudere bewoners van verzorgingshuis in Rijswijk bestolen door nep-zorgmedewerkers

  Oudere bewoners van verzorgingshuis in Rijswijk bestolen door nep-zorgmedewerkers

  Afgelopen zondag zijn vijf oudere bewoners van verzorgingshuis Florence in Rijswijk bestolen door minstens twee oplichters die zich voordeden als zorgmedewerker. Daarbij is niet alleen geld buitgemaakt, maar ook waardevolle spullen.

  Terwijl één van de daders de bejaarde bewoners van het verzorgingshuis afleidde met een aantal 'lichamelijke testjes' ging de tweede dader op zoek naar waardevolle bezittingen, is althans het vermoeden van de politie. Het gaat in ieder geval om een man en een vrouw, al kan de politie niet uitsluiten dat er anderen bij betrokken zijn, zo weet het AD te melden.

  'Binnen enkele minuten is het gebeurd'

  Een woordvoerster van de politie vertelt het volgende: 'Eén persoon houdt de mensen gewoon bezig met smoesjes en laat de voordeur open. Terwijl een tweede verdachte de woning doorzoekt. Zo gaat dat vaak met babbeltrucs'. Vaak zijn de oplichters slechts enkele minuten binnen

  Zeker vijf slachtoffers, ook waardevolle goederen gestolen

  Het duo zou op deze manier zeker vijf slachtoffers hebben gemaakt. Alle slachtoffers zijn woonachtig in woonzorgcentrum Steenvoorde aan de Generaal Spoorlaan te Rijswijk, onderdeel van Florence.

  Behalve geld hebben de oplichters ook waardevolle goederen buitgemaakt: 'Er zijn geld en goederen meegenomen. We zeggen niet wat voor goederen precies, maar meestal zijn dat spullen die makkelijk te verkopen zijn en wat opleveren. Sieraden, telefoons en paspoorten bijvoorbeeld', aldus de woordvoerster van de politie.

  De politie heeft een onderzoek ingesteld en zal nog camerabeelden van het tehuis bekijken. De politie roept burgers op om alert te blijven en signaleert dat oplichters steeds creatievere smoezen verzinnen: 'Mensen die zo’n babbeltruc gebruiken, worden steeds creatiever. Dat hebben we ook gezien met corona.'

  Bron: AD.nl / Bron foto: Google Streetview

 • Ook interessant