Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oude opnames Radiohead gestolen, band reageert met speciale actie

  Oude opnames Radiohead gestolen, band reageert met speciale actie

  De Britse band Radiohead heeft 18 uur aan liveopnames, demo's en afwijkende versies online gezet op de website Bandcamp. Met de publicatie neemt de band afpersers de wind uit de zeilen die geld wilden zien voor de opnamen, die ze hadden gestolen van Radiohead-zanger Thom Yorke.

  De hackers sloegen toe in het archief van de zanger uit de tijd van de opnames van de cd OK Computer (1997), schrijft gitarist Jonny Greenwood in zijn blog. Alleen door betaling van 150.000 dollar (ruim 130.000 euro) kon Radiohead publicatie van het materiaal voorkomen, waarop de band besloot de opnames dan maar zelf online te zetten. Liefhebbers hebben 18 dagen de tijd om de muziek te downloaden voor 18 pond, ongeveer 20 euro, zodat ze zelf uit kunnen maken of Radiohead het losgeld had moeten betalen, schrijft Greenwood. Hij noemt de opnames niet heel interessant en vooral 'heel, heel lang'.

  De opbrengst is voor de klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

  Op de discussiewebsite Reddit wordt echter een ander verhaal verteld. Volgens een gebruiker van de website is de muziek gelekt door een fan een aantal dagen eerder en brengt Radiohead het nu officieel uit. 

  Bron: ANP

 • Ook interessant