Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oprichter Haagse crypto-startup opgepakt na faillissement

  Oprichter Haagse crypto-startup opgepakt na faillissement

  Een Haagse startup in games en cryptovaluta, Komodore64, heeft faillissement aangevraagd. De oprichter Sam N. is aangehouden en investeerders, klanten en werknemers wachten op hun geld, meldt zakenmagazine Sprout.

  N. had grootse plannen met de startup, wat een gameplatform moest worden waarop betalingen worden bijgehouden met blockchain-techniek en een eigen cryptomunt. Het bedrijf verwierf enige bekendheid omdat het claimde dat die cryptomunt, K64 genaamd, maar liefst 78 miljoen euro aan investeringen had binnengehaald. Dat was een primeur in Nederland: niet eerder kreeg een bedrijf met cryptovaluta zo vroeg, zo veel investeringen.

  Onduidelijke investeringen

  Die investeringen waren afkomstig van een 'bekende investeringsmaatschappij', aldus N. in een interview met Sprout. Hij heeft echter nooit duidelijk gemaakt wie die maatschappij was, volgens sommige bronnen is het mogelijk dat N. een groep mensen zich heeft laten voordoen als vertegenwoordiging van een Amerikaanse bank, die de miljoeneninvestering zou hebben gedaan.

  Onbetaalde rekeningen

  Volgens klanten betaalde Komodore64 al tijden de rekeningen niet. Zo was de rekening van tienduizenden euro's van het grote lanceringsfeest van het bedrijf in de Fokker Terminal in Den Haag afgelopen juni nog steeds niet betaald. Ook de twaalf medewerkers van het cryptobedrijf kregen al maanden geen salaris uitbetaald, volgens Sprout. Daarom waren het de medewerkers die enkele weken terug het faillissement aanvroegen, zodat ze nog kans hadden om iets van hun geld te zien.

  Lees: Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichtingstrucs met digitale munteenheden?

  Arrestatie

  Rond die tijd werd bekend dat N. gearresteerd zou zijn in of nabij het Haagse Hilton Hotel, waar hij zich al een tijdje schuil zou houden vanwege bedreigingen door investeerders, meldt het zakenmagazine. Het is niet duidelijk of de arrestatie daadwerkelijk bij het hotel plaatsvond, maar wel dat N. is opgepakt en deze week is verhoord, meldt John Dullaart,
  de curator van Komodore64, aan Sprout. Hij voegt daar een nuance aan toe: het is niet zeker dat de arrestatie te maken heeft met het faillissement van zijn bedrijf.

  Doorstart

  De website van Komodore64 meldt dat er aan een 'nieuwe uitstraling' wordt gewerkt en dat de startup binnenkort weer terug is. Het personeel van het bedrijf zou met de curator in overleg zijn over een eventuele doorstart. Het bedrijf heeft namelijk het een en ander aan games ontwikkeld en wil daar nog gebruik van maken.

  Bron: Sprout
   

 • Ook interessant