Het WNL-televisieprogramma Dragons' Den wordt misbruikt door een louche bedrijfje dat investeerders naar haar malafide website probeert te lokken. Daar zou je met relatief kleine investeringen (vanaf 250 dollar) binnen de korste keren steenrijk kunnen worden. Onzin natuurlijk: als je investeert bij het betreffende bedrijf QuantumAI.trade ben je vrijwel zeker binnen de kortste keren al je geld kwijt.
Dit soort Facebook-oplichterij komt al langer voor. Tot vorig jaar werden bekende Nederlanders - waaronder John de Mol - misbruikt om klanten te lokken. Nu De Mol dat via de rechter wist te voorkomen, gebruiken de bitcoinboeven dus misleidende Facebookadvertenties waarin de suggestie wordt gewekt dat er sprake is van een link met Dragons' Den.
Saillant detail: het programma wordt gepresenteerd door Jort Kelder. De bekende presentator werd zelf vaak door de buitenlandse oplichtingbendes misbruikt: hij zou miljoenen hebben verdiend op hun platforms. Facebook stak weliswaar een stokje voor de nepadvertenties met bekende Nederlanders, maar talloze bn'ers duiken tot op de dag van vandaag nog wel op in valse e-mails van een vergelijkbare strekking.
Verzonnen positieve reviews
Op verschillende sites wordt het platform waarop je investeert beschreven als betrouwbaar. Als je googelt naar 'QuantumAI legit or scam' (legitiem of oplichting) dan kom je op dat soort reviewsites terecht. Maar die websites worden gemaakt in opdracht van of door de investeringsmaatschappijen zelf. Ze zijn dus helemaal niet zo objectief als ze lijken te zijn.
Websiteleugens
Op de website lezen we onder meer: 'QuantumAI Ltd is officieel geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk met 20 experts en 3 directeuren met meer dan 10 jaar ervaring in deze branche'.
In het handelsregister lezen we dat het bedrijfje pas in 2019 werd opgericht en maar één directeur heeft: de 39-jarige Kamel Saadi. Het hoofdkwartier is gevestigd in een bescheiden hoekhuisje in Norwich en het kantooradres in de sjieke Londense zakenwijk Westminster is een postadressenbedrijfje. De algemene voorwaarden op de site zijn ronduit een lachtertje.
Nepsite van het Algemeen Dagblad
Klik je op de Facebookadvertentie? Dan kom je niet meteen op de website van QuantumAI.trade. Je krijgt eerst een ronkend artikel te lezen in het Algemeen Dagblad over deze superinvesteringsmaatschappij, die in no-time van arme sloebers miljonairs wist te maken. Tenmiste, zo lijkt het. De website van het AD is nagemaakt en het artikel is van de eerste tot de laatste letter gelogen.
Zoals op de afbeelding bovenaan dit artikel te zien valt, is de huisstijl van het AD echter wel op levensechte wijze nagebootst. Het idee daarvan is uiteraard dat de indruk wordt gewekt dat de informatie uit een betrouwbare bron afkomstig is.
Een beter leesbaar voorbeeld van de nepadvertentie zie je hieronder:
Al eerder op de korrel
Opgelicht?! heeft al vaak aandacht besteed aan deze vorm van oplichting. Het Cypriotische bedrijf Investous, destijds sponsor van PSV, werd door het televisieprogramma ontmaskerd als malafide. Er lopen nu nog verschillende rechtszaken tegen Investous van gedupeerden die hun geld terug willen krijgen. In een aantal gevallen kwamen de Cyprioten al over de brug.