Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie waarschuwt voor fraude met cryptocurrency door 'pump en dump' van digitale munten

    Politie waarschuwt voor fraude met cryptocurrency door 'pump en dump' van digitale munten

    De politie heeft meerdere personen aangehouden op verdenking van fraude met cryptovaluta. Er zijn slachtoffers gemaakt via het zogenaamde 'pump en dump', waarbij fraudeurs proberen een bepaalde munt populair te maken, om vervolgens de koers in eigen voordeel te manipuleren.

    Handelen in crypto's is de laatste tijd razend populair, en dat blijft bij oplichters ook niet onopgemerkt. De politie heeft afgelopen afgelopen week meerdere aanhoudingen verricht van verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij vormen van bitcoinfraude. Deze verdachten zouden zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan het pumpen en dumpen van digitale munten. Dit kwam naar voren in een onderzoek naar cryptohandelsplaats Coinhouse.eu. 

    Wat is 'pump en dump'? 

    Bij pump en dump maakt een fraudeur een eigen cryptomunt aan, of worden er veel coins van een onbekende (en goedkope) munt gekocht. Als diegene vervolgens een grote hoeveelheid in handen heeft van een bepaalde munt, probeert hij of zij ervoor te zorgen dat meer mensen deze coin gaan kopen. Dit kan bijvoorbeeld door er reclame voor te maken op social media of op internetforums, waarbij mensen grote winsten worden voorgespiegeld. Consumenten worden zo verleid (of misleid) om de coin aan te schaffen, en als veel mensen dit doen, stijgt de waarde van de munt. Dit wordt de 'pump' genoemd.

    Op het moment dat de munt veel waard is, verkoopt (dumpt) de fraudeur in korte tijd een hoop coins. Hierdoor kan de oplichter cashen, maar de waarde van de coin keldert. Mensen die dachten een goeie aankoop te hebben gedaan, blijven achter met een waardeloze cryptomunt. 

    De verdachten die zijn aangehouden op verdenking van pumpen en dumpen, zouden dit hebben gedaan met de volgende coins: ERSO, MALC, EUROP en TulipMania.

    Waar moet je op letten? 

    Cryptocurrencies vallen niet onder de Wet op het financieel toezicht (Wft), waardoor de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten er geen toezicht op houden. 'Dit betekent dat er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming', stelt DNB

    Het is dus extra belangrijk dat je zelf goed oplet als je gaat handelen in crypto's, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een pump en dumpfraudeur. De politie geeft een aantal tips. 

    • De basistip en misschien een open deur, maar: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Het moet argwaan wekken als je een enorme winst wordt voorgehouden. 
    • Voordat je een munt aanschaft, lees je dan goed in over welke munt je koopt en van wie je het koopt. Vertrouw het niet als een onbekende munt van een onbekende aanbieder ineens veel waard wordt. 
    • Betaalde reclame op social media voor een specifieke munt die heel lucratief lijkt te zijn, kan wijzen op een pump. Je kunt reclames herkennen aan het woordje 'advertentie' of 'gesponsord' bij het bericht. 
    • Let op aanbieders die je onder druk proberen te zetten om snel te investeren 'voordat het te laat is'. 'De combinatie van tijdsdruk en investeren van een groot geldbedrag is zelden een goede combinatie', zegt de politie. 
    • Houd je persoonlijke (betaal)gegevens voor jezelf en deel ze met niemand. 

    Gerelateerd:

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant