Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichting met vouchers voor een visrestaurant? 1446 jaar celstraf!

  Oplichting met vouchers voor een visrestaurant? 1446 jaar celstraf!

  In het kader 'opmerkelijk nieuws': de eigenaren van een hoog aangeschreven visrestaurant in de Thaise hoofdstad Bangkok kregen woensdag te horen dat ze veroordeeld werden tot 1446 jaar celstraf wegens oplichting met vouchers voor hun restaurant. Een schrale troost: het tweetal hoeft 'maar' twintig jaar van deze straf uit te zitten.

  Het tweetal, Apichart Bowornbancharak en Prapassorn Bowornbancha, besloot via Facebook en andere sociale mediakanalen een aanbieding te verspreiden in de vorm van een voucher waar klanten vooraf voor moesten betalen. Met deze voucher, zo was de toezegging, konden kopers tegen wel erg gunstige tarieven dineren in Laemgate Seafood Restaurant, het restaurant van het duo in hartje Bangkok.

  AD weet te vertellen dat één van deze vouchers goed was voor een compleet zeevruchtenbanket voor tien personen. De prijs van deze voucher bedroeg slechts 880 baht, wat neerkomt op zo'n 25 euro. Er is natuurlijk geen groot rekenwonder voor nodig om te bedenken dat een dergelijk arrangement onmogelijk voor deze prijs kan worden aangeboden zonder daar fors op toe te moeten leggen.

  Vraag véél groter dan het aanbod

  Zeker 20.000 Thai besloten de gok te wagen nadat de actie zich als een razende over sociale media verspreidde. Er zou voor circa 50 miljoen Thaise baht (ruim 1,4 miljoen euro) zijn geïnvesteerd. De uitbaters van het restaurant rekenden zich al rijk, maar al gauw diende zich een probleem aan: aan deze vraag kon men natuurlijk bij lange na niet voldoen.

  Veel kopers van een voucher werden op een wachtlijst gezet, en de wachttijd liep al snel op tot enkele maanden. De kritiek was uiteraard niet van de lucht, en het restaurant sloot in maart de deuren. Gedupeerde consumenten zouden geld terugkrijgen, maar daar liep het mis: slechts één op de drie klanten die bezwaar maakten, kreeg daadwerkelijk een bedrag teruggestort.

  Grootschalige oplichting

  Het tweetal werd gearresteerd op verdenking van grootschalige oplichting en fraude. Woensdag werden ze schuldig bevonden aan maar liefst 723 aanklachten, wat resulteerde in een celstraf van 1446 jaar. Omdat de maximale straf voor openbare fraude volgens de Thaise wet slechts twintig jaar bedraagt, hoeft het duo niet de volledige celstraf uit te zitten.

  Het bedrijf kreeg verder nog een boete van 1,8 miljoen baht (ca. 50.000 euro) opgelegd én beide verdachten moeten zo spoedig mogelijk 2,5 miljoen baht (circa 71.500 euro) overmaken naar de gedupeerden. 

  Bron: AD.nl

 • Ook interessant