Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Teckelfokkers uit Woerden krijgen voorwaardelijke celstraf, een boete en een beroepsverbod

  Teckelfokkers uit Woerden krijgen voorwaardelijke celstraf, een boete en een beroepsverbod

  De rechtbank in Amsterdam maakte vandaag korte metten met de teckelfokkers uit Woerden. De dames Van Z. werden veroordeeld tot een geldboete van 25.000 euro per persoon en kregen een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd. Daarnaast werd dochter Marion van Z. veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

  De straffen vallen wat hoger uit dan de eis: door het Openbaar Ministerie werd voor beide vrouwen aanvankelijk drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist, naast een geldboete en een beroepsverbod.

  ‘Zeer zorgelijke situatie’

  De verdediging beriep zich tijdens de zitting vorige maand op het gegeven dat de schrijnende omstandigheden die bij de hondenfokkers in Woerden aangetroffen werden slechts een momentopname betrof. Ook zou het eigenlijk te wijten zijn aan de uitzendingen van Opgelicht?! dat niemand zou meer hebben willen helpen. De rechtbank dacht daar echter heel anders over.

  Zij spreekt over een zeer zorgelijke situatie en een lange periode waarin strafbare feiten werden gepleegd. De honden hadden geen droge verblijfplaats, verbleven in te kleine hokken en moesten in hun eigen urine en ontlasting liggen. Veel honden waren sterk vermagerd en hun gebit, vacht, oren, nagels en ogen waren vervuild en in slechte toestand. 

  ‘Geen enkel inzicht’

  Dochter Van Z. wordt verweten dat zij geen enkel inzicht heeft in de gevolgen van de slechte verzorging en dat zij halsstarrig blijft volhouden dat haar dieren in uitstekende conditie verkeerden. De rechtbank ging er dan ook niet in mee dat inbeslaggenomen honden juist bij de opslaghouders ziektes opgelopen zouden hebben.

  Vanwege de ernst van de strafbare feiten en de lange periode waarin zij zich hebben voorgedaan, vindt de rechtbank dat een gevangenisstraf het uitgangspunt moest zijn. Dat het voor dochter Marion bij een voorwaardelijke gevangenisstraf bleef van 6 maanden komt door de geruimte tijd die is verstreken sinds de strafbare feiten gepleegd zijn en zij nog geen strafblad had.

  Moeder ook schuldig

  Moeder Betty werd geen gevangenisstraf opgelegd. Dit kwam omdat zij niet schuldig werd bevonden aan het vervalsen van stickers en handtekeningen in paspoorten en laboratoriumuitslagen, iets wat Marion wel had bekend. Daarnaast hebben de rechters rekening in het vonnis gehouden met haar leeftijd en gezondheid.

  Wel werd haar ook het gebrek aan registratie van de honden aangerekend. Betty van Z. had tijdens de zitting laten weten niet op de hoogte te zijn van hetgeen er gebeurde in de kennels en zelf geen honden te fokken. Deze lezing vond de rechtbank echter niet geloofwaardig, onder meer omdat haar handtekening op maar liefst 205 van de 240 koopovereenkomsten stond. Om deze reden kreeg zij ook een straf opgelegd.

  Omdat de rechtbank denkt de vrouwen het hardst te raken met een geldboete, werd ook deze opgelegd. Beide vrouwen moeten een geldboete van 25.000 euro betalen en krijgen daarnaast een beroepsverbod van vijf jaar. 

  Huis in Hongarije nog niet kwijtgeraakt

  Justitie had beslag gelegd op het huis van de fokkers in Hongarije. Hiertegen maakten hun raadsheren tijdens de zitting bezwaar. De rechtbank bepaalde dat het huis moet worden teruggeven aan de vrouwen.

  Dat dit huis geheel of grotendeels is verkregen uit de opbrengst van de strafbare feiten is immers nog niet met voldoende mate van zekerheid komen vast staan, zo oordeelde zij. Er loopt nog een ondernemerszaak tegen de vrouwen, deze wordt later dit jaar vervolgd. Zo’n vordering kan worden ingesteld als er financieel gewin uit een strafbaar feit is gehaald. Het is financieel dus nog niet klaar voor de teckelfokkers uit Woerden. Alle partijen hebben 14 dagen om in hoger beroep te gaan.

  Uitzendingen Opgelicht?!

  De misstanden bij de teckelfokkers in Woerden kwamen aan het licht toen Opgelicht?! in 2018 aandacht besteedde aan de praktijken in Woerden. Hierin waren onder meer beelden uit 2016 te zien die een statgiaire had gemaakt van de schrijnende omstandigheden waarin de teckels verbleven. Hokken waren bebloed, de ontlasting was aangekoekt en sommige honden zagen in het geheel geen daglicht.

  De NVWA deed enkele weken na de eerste uitzending een inval en nam bijna 200 honden in bewareing. In de zomer vertrokken de vrouwen naar Hongarije met een deel van hun honden, waar binnen drie weken de Hongaarse inspectie 106 teckels in beslag nam. De honden werden in reiskoffers aangetroffen.

  In Hongarije werden moeder en dochter veroordeeld tot een boete van 81.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 14 maanden. Daartegen gingen zij in beroep. Die zaak loopt nog.

  update
  clockOval 6 6 aug 2020, 13:06

  Moeder en dochter gaan in hoger beroep

  De teckelfokkers kunnen zich niet vinden in het vonnis van de rechter. Zowel Marion als Betty van Z. hebben hoger beroep ingesteld. 

 • Ook interessant