Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 81.000 euro boete voor teckelfokkers in Hongarije

  81.000 euro boete voor teckelfokkers in Hongarije

  Nieuws uit Hongarije. De teckelfokkers uit Woerden die in het najaar van 2018 naar Hongarije vertrokken, zijn daar veroordeeld tot het betalen van een boete van 27 miljoen forint, omgerekend ruim 81.000 euro. Ook kregen zij een voorwaardelijke celstraf van veertien maanden opgelegd in verband met dierenmishandeling. Daarnaast krijgen zij hun honden niet terug.

  Moeder Betty en dochter Marion van Z. verhuisden in het najaar van 2018 naar Hongarije, nadat zij in Nederland niet langer konden fokken met teckels. Opgelicht?! onthulde dat de dames logen over de afkomst van de honden. Ouderdieren Bas en Bella zouden wel acht nesten per jaar hebben, terwijl de dieren in werkelijkheid al vele jaren dood waren. Verschillende teckels hadden last van mentale en fysieke problemen. In werkelijkheid bleken de honden in groten getale in kleine hokken te verblijven onder schrijnende omstandigheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nam daarom bijna tweehonderd honden in beslag.

  Voorwaardelijke celstraf en geldboete

  In Hongarije trokken dierenactivisten al snel aan de bel. Ook daar bleken zij meer dan honderd honden te houden, veelal in kleine reiskoffers. De honden werden direct weggehaald en die krijgen zij nu definitief niet meer terug. Naar Hongaarse maatstaven is de straf zeer hoog : 81.000 euro staat gelijk aan 175 minimum maandlonen in Hongarije. Door de officier van justitie was niet om celstraf gevraagd, maar door de rechter is dit wel voorwaardelijk opgelegd. Het Hongaarse OM laat aan Opgelicht?! weten dat de vrouwen acht dagen krijgen om in beroep te gaan tegen dit vonnis. Als zij dit doen volgt een rechtszaak.

  Teckelfokkers houden nog honden

  De teckelfokkers hebben nog wel teckels in hun bezit. Afgelopen weekend liep dochter Marion van Z. een hondenshow met één van hun voormalig kampioenshonden in Kroatië.

  Mogelijk ook strafrechtelijke vervolging in Nederland

  Ook in Nederland wacht de fokkers uit Woerden wellicht vervolging. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog en wordt naar verwachting dit jaar afgerond.

 • Ook interessant