Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters hacken grote Twitter-accounts voor oplichting met bitcoins, ook Geert Wilders gehackt

  Oplichters hacken grote Twitter-accounts voor oplichting met bitcoins, ook Geert Wilders gehackt

  Enige consternatie op het internet: hackers hebben gisteravond laat verschillende Twitter-accounts van onder andere Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden en Barack Obama gekaapt voor het plegen van bitcoinfraude. Ook verschillende bedrijven werden slachtoffer, waaronder Apple en Uber.

  Daar bleef het overigens niet bij: één anonieme hacker geeft aan dat het account van Geert Wilders 'voor de grap' is gehackt. De profielfoto is gewijzigd in een racistische karikatuur van een semi-bekende internetmeme, de banner is momenteel de vlag van Marokko en er werden onder Wilders' naam driftig allerlei complottheorieën geretweet door de hacker. Wilders kan er zelf bepaald niet om lachen:

  Controversiële uitspraken

  Ook tweette de hacker de tekst 'Porno word gebruikt als wapen van de elite. We zijn bezig met een depopulatie-agenda. Word wakker Nederland'. De hacker vertelt tegen RTL Nieuws dat het account van Wilders is gehackt nadat er genoeg geld was verdiend met de Bitcoin-oplichtingstweets. Hij zou zijn geholpen door buitenlandse hackers om het account van Wilders over te nemen.

  De hacker ging naar eigen zeggen 'kloten' op zijn account omdat Wilders 'controversiële uitspraken' doet. De hacks zijn uitgevoerd door een groep internationale hackers en de buitgemaakte bitcoins worden onderling verdeeld, stelt hij.

  Bitcoin-oplichting

  Via de gehackte accounts van onder andere Barack Obama (voormalig president van de Verenigde Staten) en Joe Biden (voormalig vice-president van de Verenigde Staten onder Obama én presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2020) werden oproepen verspreid om bitcoins te doneren. Dezelfde oproep werd gedaan via de accounts van Apple en Uber.

  Een donatie van duizend dollar zou zogenaamd verdubbeld worden, maar geïnteresseerden dienden zich wel snel te melden: het 'aanbod' was slechts een half uur geldig.

  'Wie trapt daar nou in?', horen we je denken. Kennelijk was het al met al toch een lucratieve aangelegenheid, want er zou ruim 100.000 dollar zijn overgemaakt. Ergens valt dat ook wel te verklaren: bij elkaar opgeteld hebben de gehackte Twitter-accounts natuurlijk vele miljoenen volgers, wat de kans een stuk groter maakt dat je een paar mensen bereikt die niet begrijpen dat hier overduidelijk sprake was van een gigantische scam.

  'Insider bij Twitter betaald om toegang te krijgen'

  Twitter geeft aan dat hackers hebben ingebroken bij medewerkers die toegang hebben tot het 'interne systeem', en bronnen van technologieplatform Motherboard menen dat hackers een medewerker van Twitter hebben betaald om toegang te krijgen tot dat interne systeem. Op die manier konden de hackers eenvoudig verschillende geverifieerde accounts overnemen.

  Verschillende accounts werden op slot gegooid en voor een flink aantal gebruikers werden beperkingen ingesteld. Deze beperkingen worden pas opgeheven zodra het systeem weer als veilig wordt beschouwd. Twitter heeft de hack momenteel in onderzoek: 'We onderzoeken welke andere kwaadaardige activiteiten ze mogelijk hebben uitgevoerd of tot welke informatie ze mogelijk toegang toe hebben gehad'. 

  Twitter-CEO Jack Dorsey spreekt van 'een zware dag' en noemt de gebeurtenissen verschrikkelijk.

  Bron: AD.nl / ANP / Motherboard / RTL Nieuws / Twitter

 • Ook interessant