Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gevaarlijke Apple Security melding: ‘Hackers houden je in de gaten’ is oplichting

  Gevaarlijke Apple Security melding: ‘Hackers houden je in de gaten’ is oplichting

  Apple-gebruikers opgelet: criminelen laten valse Apple Security meldingen verschijnen op je scherm met de boodschap dat hackers je in de gaten houden. 
   

  Het werkt zo: eerst verschijnt er een pop-up op je scherm waarin wordt gemeld dat er 17 systeemmeldingen zijn gevonden op je apparaat. Zodra je op ‘OK’ drukt, krijg je een bericht te zien waarin staat dat je iPhone verbinding is gehackt en hackers je in de gaten houden, meldt PCrisk.

  Als je op de link ‘bescherm je verbinding’ klikt, wordt je doorgeleid naar de App Store waar je een app dient te installeren. Dit is alleen geen betrouwbare app. Criminelen kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot je gegevens of bediening van je apparaat. Apple laat weten: “Om ongewenste nepsoftware of kwaadaardige software (malware) te vermijden, installeer je software uit de App Store”. Doe dit door de App Store zelf op te zoeken en niet via een link uit een bericht. 

  Er bestaan meerdere variaties van deze oplichtingstruc. Voorkom dat jij slachtoffer wordt van online oplichting en blijf via onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van de meest actuele phishingpogingen (voor Android en iOS). 

  Onder druk zetten

  In het bericht staat dat als je het probleem niet binnen twee minuten verholpen hebt, de hacker je identiteit zal onthullen en je browsergeschiedenis en selfies naar al je contacten zal sturen. Ook mag je de melding niet sluiten. De oplichters zetten je op deze manier onder druk, zodat je snel en ondoordacht gaat handelen. 

  Wat als ik op de link geklikt heb?

  Het kan zijn dat er alleen reden is tot paniek nadat je de malafide app hebt gedownload. Het kan ook voorkomen dat je Apple-apparaat trager wordt en criminelen al toegang hebben verkregen tot je apparaat. Voer daarom een virusscan uit op het apparaat waarmee je de link hebt geopend en verander wachtwoorden van belangrijke accounts, zoals die van je Apple ID.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant