Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Chinezen hacken e-mailaccounts overheden West-Europa

  Chinezen hacken e-mailaccounts overheden West-Europa

  Chinese hackers hebben volgens Microsoft ingebroken bij e-mailaccounts van minstens 25 bedrijven en organisaties, waaronder overheden in West-Europa, schrijft de NOS. De hackers waren actief in een grootschalige cyberspionagecampagne op zoek naar gevoelige informatie. Microsoft, dat samenwerkt met Amerikaanse inlichtingendiensten, vermoedt dat de hackers worden aangestuurd door de Chinese overheid. Hoewel de exacte organisaties niet bekend zijn gemaakt, meldt de Washington Post dat ook e-mailaccounts gelinkt aan de Amerikaanse overheid zijn getroffen.

  Vervalste digitale authenticatietokens

  De hackgroep, genaamd Storm-0558, gebruikte vervalste digitale authenticatietokens om toegang te krijgen tot de e-mailaccounts. Microsoft ontdekte de inbraken enkele weken later, nadat Outlook-gebruikers problemen hadden gemeld met hun accounts. Microsoft zegt dat het probleem nu is opgelost en dat de hackgroep nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

  Desinformatie

  Peking ontkent elke betrokkenheid bij de hackaanvallen en beschuldigt Microsoft ervan desinformatie te verspreiden. China beweert op zijn beurt dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor cyberaanvallen en ziet de beschuldigingen als een poging om de aandacht af te leiden.

  Ook Nederland aangevallen

  Nederland is ook slachtoffer geworden van dergelijke aanvallen. Enkele maanden geleden waarschuwden Microsoft en westerse inlichtingendiensten dat door China gesteunde hackers zich richten op kritieke infrastructuur in de Verenigde Staten. Deze hackers zouden zich voorbereiden op het verstoren van communicatie, transport en andere vitale systemen tijdens een toekomstige crisis in Aziƫ. Eerder hebben de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD al aangegeven dat Nederland het doelwit is van Chinese spionage, waarbij bedrijven en universiteiten op grote schaal worden aangevallen.

  Bron: NOS.nl

 • Ook interessant