Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Oplichter wilde familie van in Maleisië overleden model Ivana Smit 50.000 dollar afhandig maken'

  'Oplichter wilde familie van in Maleisië overleden model Ivana Smit 50.000 dollar afhandig maken'

  Volgens Sébas Diekstra, de advocaat van de familie van de in 2017 overleden Ivana Smit, heeft een oplichter geprobeerd om de familie 50.000 dollar tipgeld te ontfutselen met verzonnen informatie. Diegene zou over belastend videomateriaal beschikken waarop te zien valt hoe Smit ruzie had met het Amerikaanse echtpaar Alexander en Luna Johnson. De omstandigheden waaronder Smit eind 2017 om het leven kwam in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn nooit helemaal opgehelderd, al spreekt de politie van een moordonderzoek.

  Dat staat volgens De Telegraaf in Diekstra's boek Ivana, dat op 3 juni verschijnt. De anonieme tipgever zou zich kort nadat de familie een beloning van 50.000 dollar had uitgeloofd hebben gemeld met informatie. Wel wilde deze tipgever de betaling ontvangen in bitcoin.

  Diekstra zegt dat de tipgever over kennis van de zaak beschikte, bijvoorbeeld wat betreft de aard van de verwoningen die Smit opliep. De advocaat vroeg de tipgever daarop om met bewijs van het belastende videomateriaal over de brug te komen, maar daaraan gaf de tipgever geen gehoor.

  Hoewel de familie van Smit op een zeker ogenblik overwoog te betalen, is dat op advies van Diekstra niet gebeurd: 'De aanbieder blijft beweren over explosief materiaal te beschikken, maar dat verhaal klinkt steeds ongeloofwaardiger. Dus verbreek ik het contact, dit is zonde van de tijd.'

  Beeldmateriaal is nooit overhandigd, wat het wantrouwen vergroot. Diekstra: 'We hebben kennelijk te maken met iemand die een rouwende familie snel nog even wat geld afhandig wil maken.'

  Ongeval of kwade opzet?

  Smit overleed na een val van de twintigste verdieping van een flat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Dat gebeurde na een samenzijn met het Amerikaanse echtpaar Alexander en Luna Johnson. Hoewel de rechtbank eerder oordeelde dat er sprake was van een ongeluk, was de familie van Smit daar niet van overtuigd.

  Inmiddels is ook het gerechtshof daarvan teruggekomen: eind 2019 werd geoordeeld dat het overlijden van Smit kwam door 'het handelen van derden'. Het onderzoek is dan ook heropend en autoriteiten spreken van een moordonderzoek. 

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant