Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplaadpunten chipknip beschermd tegen skimmen

  Alle kwetsbare chipknipoplaadpunten zijn de afgelopen weken voorzien van een voorzetmondje om skimmen op die apparaten tegen te gaan.

  Dat project liep tot eind juni, liet een woordvoerder van betaalorganisatie Currence zaterdag weten.

  "We zien dat het skimmen op die apparaten nu is teruggebracht tot vrijwel nul." In het jaarverslag over 2010 meldde Currence dat skimmers hun terrein hadden verlegd van geldautomaten naar oplaadpunten voor de chipknip en onbemande betaalautomaten zoals bij tankstations en parkeergarages.

  Volgens Currence is het skimmen van de chipapparaten nu al "oninteressant" voor de criminelen, omdat er geen massa meer is. Maar in de andere sectoren vinden nog wel incidentele aanvallen plaats.

  Mensen die nog chipknipoplaadpunten tegenkomen zonder voorzetmondje, zoals de antiskimapparaten ook wel genoemd worden, staan waarschijnlijk bij een oude automaat. "Voor eind juli zijn die vervangen en voorzien van antiskimapparatuur."

  De betaalautomaten bij parkeergarages die doelwit zijn van skimmers moeten nog onderhanden worden genomen. "Hierover vindt overleg plaats met betrokken eigenaars. Dit is een tijdrovend proces omdat de hele automaat op de schop moet."

  Bij de onbemande pompstations lost het probleem zich min of meer vanzelf op. "Bij bepaalde stations moeten de automaten nog geschikt worden gemaakt voor het nieuwe pinnen, waarna het skimmen niet meer zou moeten kunnen", aldus de woordvoerder.

  Currence heeft het volgende apparaat om nieuwe skimgolven af te slaan al op de plank liggen. Die is samen met de NS ontwikkeld.

  (ANP)

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant