Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Laatste oproep om je McAfee-lidmaatschap te herstellen is phishing

  Laatste oproep om je McAfee-lidmaatschap te herstellen is phishing

  De bescherming van je apparaten kun je alleen herstellen door op een malafide link te klikken. 
   

  Uit het bericht blijkt dat je McAfee-abonnement sinds ‘02-19-2024’ is verlopen. De volgorde van de datumnotatie is opmerkelijk. In Nederland schrijven we namelijk eerst de dag en dan de maand, terwijl in Amerika eerst de maand en dan de dag wordt gehanteerd. Verder staat achter ‘datum’ bij de afzendergegevens ‘05-10-2020’. Uit deze informatie kun je opmaken dat dit bericht mogelijk is vertaald en vals is. 

  Persoonlijke kenmerken

  In het bovenstaande bericht zijn twee privégegevens onherkenbaar gemaakt vanuit privacyredenen. Onder de bovenste zwarte balk staat het mailadres van de ontvanger en onder de tweede balk staat het deel van het mailadres vóór de ‘@’. Aangezien veel mensen daar hun voor -en achternaam hebben staan, kan de mail legitiem overkomen. Laat oplichters je niet voor de gek houden en download onze gratis Opgelicht?!-app, zodat je via pushberichten op de hoogte blijft van actuele phishingberichten (te downloaden via de App Store en Play Store).

  Onbetrouwbare afzender

  Bovenstaand bericht is afkomstig van ‘[email protected]’. Dit is geen betrouwbaar mailadres van McAfee. Een mailadres van McAfee eindigt namelijk altijd op ‘.mcafee.com’, met als uitzondering deze vier mailadressen: 

  Ohnee, op de link geklikt

  Als je alleen op de link hebt geklikt hoeft dit nog geen probleem te zijn, tenzij de link malware bevat. Als je het niet vertrouwt of als je ongewenste activiteit ziet op je apparaat, dan kun je een virusscanner downloaden. Voorkom dat je in de toekomst op een malafide link klikt door zelf te controleren of je te maken hebt met een vals webadres. 

  Heb je een McAfee-abonnement en ergens je gegevens ingevuld? Verander dan direct je wachtwoord van je account. Neem ook contact op met je bank of creditcardmaatschappij als het om betaalgegevens gaat en stel McAfee op de hoogte om toekomstige slachtoffers te beperken.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant