Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opkomst gezichtsherkenning op campings: toegankelijkheid versus privacy

  Opkomst gezichtsherkenning op campings: toegankelijkheid versus privacy

  Steeds meer campings gaan mee met de moderne tijd en introduceren gezichtsherkenning als toegangsmethode voor hun zwembaden blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het is een handige en hedendaagse oplossing die gedoe met pasjes of polsbandjes overbodig maakt. Sommige bezoekers vinden het geweldig, maar anderen maken zich zorgen over privacy en vragen zich af of het wel echt nodig is.

  Alleen toegankelijk met gezichtsherkenning


  Een opvallend bericht bereikte Wendy vorig jaar toen ze had geboekt bij camping Julianahoeve in Renesse. Het bleek dat het zwembad alleen toegankelijk was met gezichtsherkenning. Zelfs haar jonge kind moest op de foto. "Dat hadden we nog nooit meegemaakt," zei ze tegen RTL Nieuws. "Ik vond het een beetje raar. De receptie kon ook niet goed uitleggen wat er met onze foto's zou gebeuren."

  Gebruik groeit gestaag

  De trend van gezichtsherkenning groeit gestaag. RTL Nieuws ontdekte dat inmiddels minstens acht campings in Nederland deze technologie gebruiken, met twaalf campings die het in de planning hebben. Bedrijven die gezichtsherkenning toepassen verzekeren dat de meeste gasten het prettig vinden. Het spaart tijd bij aankomst, omdat ze niet meer langs de receptie hoeven om een polsbandje of pasje op te halen.

  Toestemming van de gasten

  Maar er zijn wel wat vraagtekens. Volgens de privacywet AVG is expliciete toestemming van gasten nodig voor het gebruik van gezichtsherkenning. Sommige campings lijken zich hier niet altijd aan te houden en bieden ook geen alternatieve toegangsoptie aan.

  AVG-richtlijnen

  Experts benadrukken het belang van transparantie en naleving van de AVG-richtlijnen. Gezichtsherkenning kan een gevoelig onderwerp zijn, omdat het de normalisatie van deze technologie in andere contexten kan bevorderen. Daarbij komen ook mogelijke privacy- en veiligheidsrisico's om de hoek kijken.

  Privay of gemak?

  Hoewel sommige campings positieve reacties ontvangen van zowel bezoekers als campingbeheerders, zijn er nog steeds praktische uitdagingen en AVG-gerelateerde beperkingen die verdere adoptie kunnen remmen. Al met al blijft gezichtsherkenning voor toegang een discussie tussen gemak en privacy.

  Bron: RTL Nieuws

 • Ook interessant