Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Op de Amsterdamse Bloemenmarkt worden kopers structureel opgelicht met tulpenbollen

  Op de Amsterdamse Bloemenmarkt worden kopers structureel opgelicht met tulpenbollen

  Deze markt is voornamelijk bedoeld voor toeristen en dagjesmensen, dus misschien komt het niet eens als een verrassing. Maar als uit onderzoek van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) blijkt dat slecht één procent van alle verkochte tulpenbollen daadwerkelijk tot bloei komt, kun je gerust spreken van bewuste misleiding.

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft inmiddels een melding van de misstanden gekregen, zo weet dagblad Het Parool te melden.

  Een onafhankelijk onderzoeksbureau kreeg van de gemeente de opdracht om uit te zoeken hoe het precies met de kwaliteit van de bollen gesteld was. Bij verschillende verkooppunten werden maar liefst 1.364 bollen gekocht, waarvan het bedroevende aantal van veertien stuks daadwerkelijk tot bloei kwamen. Inderdaad, dat is slechts één procent van het totaal. Bovendien kwam er van de veertien tulpen niet één exemplaar overeen met de afbeelding op de verpakking.

  Niet-bestaande tulpen worden gewoon verkocht

  Aanleiding voor het onderzoek is berichtgeving omtrent eerder geconstateerde misstanden. Zo werden er zakken met blauwe tulpen verkocht, terwijl deze helemaal niet bestaan. Ilse Griek, bestuurder bij stadsdeel Amsterdam Centrum, verwoordt het als volgt: 'De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over de misleiding van consumenten en het schadelijke effect dat dit heeft op het imago van de Bloemenmarkt en het imago van Amsterdam. Ik vind het belangrijk dat er eerlijke handel plaatsvindt en dat ondernemers hun verkoopbeloftes aan Amsterdammers en aan bezoekers waarmaken.'

  Ook misstanden in Lisse

  Een onderzoek naar de zogenaamde 'Bloembollenboulevard' langs de N208 in Lisse leverde vergelijkbare, bedroevende resultaten op. Algemeen voorzitter van de KAVB René le Clercq zegt dat de misleiding met tulpenbollen in zowel Lisse als Amsterdam al minstens twintig jaar een structureel probleem is. Hij schat in dat de schade aardig in de papieren loopt: 'Miljoenen toeristen en dagjesmensen zijn hier jaarlijks de dupe van.'

  Bron: Het Parool

  Bijschrift foto: de geselecteerde afbeelding is slechts ter illustratie. Het is ons niet bekend of de onderzoekers ook bij deze kraam tulpenbollen hebben gekocht ten behoeve van het onderzoek.

 • Ook interessant