“Albert Heijn heeft een verrassing voor je”, begint een valse mail uit naam van Albert Heijn. Helaas is het een minder leuke verrassing dan je hoopt. Oplichters proberen je aan te sporen mee te doen aan het ‘Nationale Boodschappen Onderzoek’. Je zou hierbij kans maken op een cadeaubon ter waarde van 500 euro, maar in werkelijkheid geef je je gegevens prijs aan oplichters.
Snel verdiend, of toch niet?
Door een paar simpele vragen te beantwoorden, zou je kans maken op een cadeaubon ter waarde van 500 euro. Dit onderzoek ‘duurt maar 1 minuutje’, staat in de phishingmail.
Door een grote beloning aan een makkelijke handeling te koppelen, proberen cybercriminelen jou te verleiden je persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer, emailadres of bankgegevens achter te laten. Het is goed om hierbij de phishing-vuistregel te herhalen: ‘als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.’
Vals mailadres herkennen
Officiële mails namens Albert Heijn zijn altijd te herkennen aan een mailadres dat eindigt op @ah.nl of @nieuwsbrief.ah.nl. In deze phishingmail is duidelijk te zien dat het mailadres dat wordt gebruikt een Gmail-adres is, dat veelal cijfers en letters bevat. Je kunt hiermee dus concluderen dat dit mailadres vals is.
Albert Heijn laat ook weten dat je alleen wordt uitgenodigd voor een klantonderzoek indien je hiervoor bent ingeschreven. Je ontvangt dan een mail van onderzoeksbureau MWM2. Officiële mails van het bureau eindigen op @mwm2.nl.
Klik niet op linkjes in een phishingmail
Hoezeer oplichters ook hun best doen je te verleiden met cadeaubonnen of grote geldbedragen, klik nooit op een verdachte link. Deze kan namelijk malware bevatten die je desktop of telefoon besmet met een virus. Deze schadelijke software kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of andere kwaadaardige activiteiten.
Als je twijfelt over de legitimiteit van het bericht, ga dan rechtstreeks naar de officiële website van Albert Heijn in plaats van op de link in de mail te klikken.