Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kans op een Albert Heijn cadeaukaart? Laat je niet verleiden, deze mail is vals

  Kans op een Albert Heijn cadeaukaart? Laat je niet verleiden, deze mail is vals

  Er zijn regelmatig winacties in omloop via Facebook, e-mail, SMS of WhatsApp die zogenaamd van Albert Heijn zijn en waarin gevraagd wordt naar jouw gegevens. Zo ook in deze phishingmail, waarin je kans kunt maken op een Albert Heijn cadeaukaart. 
   

  “Beantwoord een paar simpele vragen, het duurt maar 1 minuutje. Onder de deelnemers verloten we meerdere Albert Heijn Cadeaukaarten!”, staat in de valse mail. 
  De supermarktketen laat weten nooit via de mail cadeaukaarten en -bonnen tijdens een winactie weg te geven. Open dit soort mails dus niet. 

  Zo herken je een valse mail namens Albert Heijn 

  • In het bericht vind je vaak een urgente reden om tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld: "doe mee", "claim deze korting", "ontvang jouw prijs".
  • Je wordt verzocht om op een link te klikken die niet uitkomt op de website van Albert Heijn. Ga met je muis over de link, je ziet dat het webadres niet begint met www.ah.nl of nieuwsbrief.ah.nl.
  • Het bericht lijkt op een bericht van Albert Heijn maar is niet door Albert Heijn verzonden, het e-mailadres eindigt niet met @ah.nl.
  • Social media berichten die niet afkomstig zijn van onze geverifieerde pagina's. Een geverifieerde pagina is te herkennen aan het blauwe vinkje bij de naam.
  • Er komen vaak schrijffouten in voor en de aanhef is niet persoonlijk.

  Het is niet de eerste keer dat er een phishingmail namens Albert Heijn wordt verstuurd. Wil jij de meest recente valse mails ontvangen? Dat kan via onze Opgelicht?! app. (Gratis te downloaden via de App Store of Playstore

  Mogelijke scenario’s 

  Een valse link in een phishingmail kan op verschillende manieren schadelijk zijn. Zowel voor jouw gegevens en privacy, als voor je laptop of telefoon. Een aantal scenario’s die uit kunnen komen wanneer je klikt en gegevens achterlaat zijn bijvoorbeeld: 

  • Er wordt een virus op je computer geïnstalleerd waarmee kwaadwillenden jouw computer kunnen overnemen en zo persoonlijke inloggegevens kunnen achterhalen.
  • Je computer kan worden geblokkeerd die pas na betaling weer wordt vrijgegeven.
  • Je wordt voor een dure sms dienst aangemeld doordat je je mobiele nummer hebt achtergelaten. Neem in dat geval contact op met je telefoonprovider voor het opzeggen van deze sms-dienst.

  Winacties altijd terug te vinden 

  Twijfel je aan de echtheid van een bericht? Winacties van Albert Heijn zijn altijd terug te vinden op www.ah.nl, community.ah.nl of op de geverifeerde Facebook, Instagram of X accounts. 
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant